Qui som Butlletí digital Trobades Agenda Intercanvi Bibliografia Itineraris Mapa tipologic
Inici Agenda 2008

Agenda


2007 2008 2009 Gener 2010 Febrer 2010 MarÁ 2010 Abril 2010 Maig 2010 Juny 2010 Juliol 2010 Agost 2010 Setembre 2010 Octubre 2010 Novembre 2010 Desembre 2010

Edició Contacte

2008

Exposició de construccions de pedra seca

Sant Martí Sarroca. Del 14 de gener al 15 febrer 2008

EXPOSICIÓ DE PEDRA SECA
Un dels nostres patrimonis històrics i naturals

A la Sala Polivalent, des del 14 de gener al 15 de febrer del 2008
horari de visites: de dilluns a divendres de 5,30 a 7.30 de la tarda

Inauguració
Tindrà lloc a la Sala Polivalent de Sant Martí Sarroca, el divendres 11 de gener del 2008 a les 8 del vespre. En Josep Vallès Campanera, coordinador de l’obra, explicarà la situació actual sobre el tema de la Pedra Seca en les nostres contrades.
Aquesta serà la darrera activitat per la commemoració dels 20 anys de la 3a. època d’El Martinet. L’exposició que es podrà veure a Sant Martí i que es fruit del treball d’un col·lectiu de persones de La Bisbal del Penedès, es va inaugurar la tardor del 2003 en aquesta població del Baix Penedès, on va estar exposada al Centre Municipal de Cultura i que va comptar amb la col·laboració de l’Ajunatment de La Bisbal i la Diputació de Tarragona. L’execució de l’exposició va estar coordinada per dos estudiosos de la pedra seca, en Josep Vallès Campanera i Benjamí Català Benach. Es portà a terme conjuntament amb la Secció mediambiental de l’ADF Clot de Bou, entitat composada per membres pertanyents als municipis de La Bisbal del Penedès, Masllorenç i Albinyana; editors alhora de la revista mediambiental El Marge.
Aprofitant l’estada d’aquesta exposició que és un treball de recerca patrimonial, i a proposta dels mateixos autors, s’ha donat a conèixer a les escoles i l’Institut del nostre municipi. La complerta catalogació de construccions fetes només amb Pedra Seca, i la precarietat al medi rural de fa uns dos-cents anys, va despertar l’enginy dels pagesos per construir aquestes barraques i altres construccions sense més mitjans que les pedres del camp i les seves mans. A l’escola, els més menuts i més joves podran ampliar els coneixements d’aquestes construccions que en menor nombre també es veuen pel nostre municipi i que en un altre època van ser de gran ajuda pels homes que es passaven treballant tot el dia al camp.

L’obra exposada, per una banda, és una mostra fotogràfica de la catalogació de gairebé la totalitat de les barraques de pedra seca del terme municipal de la Bisbal del Penedès; per l’altra, uns dibuixos d’estudi de detalls de construcció de tota mena d’elements fets amb aquest material tan simple i abundant al nostre entorn: la pedra.

Després de molt de temps d’oblit i destrucció, ja fa uns anys que es van donar a conèixer els primers estudiosos d’aquest tema. L’abandonament progressiu del medi rural i la creixent mecanització de l’agricultura amenacen de fer desaparèixer el paisatge de la pedra seca. Tot allò que els homes van alçar pedra sobre pedra va caient; la natura poc a poc va recuperant allò que els avantpassats havien anat guanyant-li lentament amb les seves mans.

L’objectiu d’aquesta exposició és sensibilitzar-nos tots sobre els valors ambientals, paisatgístics, culturals i patrimonials que ens ofereixen les construccions de pedra seca i alhora retre homenatge a les generacions que ens han precedit i ens han deixat aquesta obra, fruit del seu dur treball constant.

DESCRIPCIÓ
L’exposició està estructurada en dues parts ben diferenciades:
- El primer és un recull de dibuixos fets a mà de detalls de construcció utilitzant la tècnica de la pedra seca que ens ha cedit el Benjamí Català, de la Bisbal, arquitecte tècnic autor de diversos llibres de temàtica local, tant de recerca històrica com d’arquitectura tradicional.
- El segon apartat és la catalogació de pràcticament totes les barraques de pedra seca del municipi de la Bisbal, formada per una col·lecció d’unes 240 fotografies en color fetes pel Josep Vallès, també de la Bisbal.Degut ala gran nombre de plafons en que compte aquesta exposició i de l’espai de la Sala Polivalent, la mostra exposada no serà complerta, però si significativa de la diversitat de les construccions del patrimoni del municipi de la Bisbal del Penedès

 

Exposició "Construccions pedra seca Mont-roig"

Centre Miró. 21 juny al 27 de juliol

Exposició Mont-roig del Camp


CONCURS

8è Concurs per a la Conservació i Manteniment de l'Arquitectura Popular

Comarques: totes les comarques de les terres de Lleida.

Límit d'inscripció: 30 de juny.
L'obra ha d'estar enllestida a finals de Juliol

1r premi, 400 €. 2n premi, 350 €. 3r premi, 300 €.

bases del concurs: són les mateixes d'altres anys.
Per més informació http://www.arquitecturapopular.com/

Taller Pedra Seca

TALLER MATINAL DE PEDRA SECA
(a Mas Vilella, la Bisbal del Penedès.)

La tècnica constructiva de la pedra col·locada en sec, s’ha transmès de generació en generació, avui en dia pràcticament s’ha perdut, per l’ utilització d’altres sistem7es constructius.

La pedra, de sempre, va servit per que els pagesos ordenessin el territori, amb l’ajuda tècnica d’uns especialistes, els margeters. Uns terrenys farcits d’aquesta matèria calcària, terres aspres del Baix Penedès interior, els nostres predecessors humanitzaren el paisatge, un paisatge fet a cop de martell i tascó, i cal afegir suor.

Els Cellers Jané Ventura i el col·lectiu de la revista El Marge, ha organitzat aquest diumenge 24 d’agost un exitos i concorregut taller de pedra seca, amb la participació de margeters locals, en S. Vila, S. Marcè, J. Rovira, R. Rovira, i altres de pobles i comarques veïnes a Mas Vilella a la Bisbal del Penedès.

La tècnica, o caldria dir l’art, l’han mostrat els margeters, la conversa, les anècdotes, els records l’han aportat tots plegats, estudiosos, curiosos alumnes d’un matí. Els nens, gaudiren de la demostració, per part d’en R. Vidal i la popular Fúria, el cavall, de la demostració de com és llaurava la terra, amb el forcat i l’animal.

L’ esmorzar i la presentació, i cata, dels nous vins, nats entre els marges que envolten el mas de la família Jané, arrodoniren una emotiva diada. Activitats com aquesta, que pronte serà tradició, gràcies a la gent de El Marge , ajuden a recuperar, o millor dit, ajuden a enrederir la pèrdua d’aquest ancestral art.

Josep Vallès Campanera

Grup Taller

la Bisbal del Penedès 24/08/2008

Grup acció durant Taller Aprenentatge

La Bisbal del Penedès 24/08/2008

Ruta Baix Penedès

7 setembre 2008

Ruta Baix Penedès
7 setembre 2008

Aquest passat diumenge dia 7 de setembre, una setantena de caminadors, gaudiren del paisatge del Baix Penedès interior, descobriren tot un ventall de construccions rurals, fetes tant sols en pedra, l’anomenat art anònim de la pedra col·locada en sec.

Una ruta didàctica i guiada pels voltants de la Bisbal del Pdès., activitat inclosa dins els actes sobre la Pedra Seca organitzats aquest estiu, per El Marge i la Vil·la Casals.

Conreus de secà, marges i oliveres, ametllers amb trona, camins de carro o ramaders, garrofers pins i margallons, i barraques envoltades de vinya a punt de veremar.
Un autèntic parc de la pedra seca, un espai que ja tenim, que no l’hem de crear, tant sols conservar!

Salut i A10!
Josep Vallès
El Marge

Ruta construccions pedra seca Baix Penedès

7 setembre 2008

Participants visita pedra seca Baix Penedès

7 setembre 2008

Pedalada medi-ambiental LlorenÁ del Penedès

19 octubre 2008

PEDALADA MEDIAMBIENTAL
(BTT + Pedra Seca)

L’Associació Excursionista Montmell de Llorenç de Penedès en col·laboració amb l’Ajuntament, ha organitzat aquest diumenge 19 d’octubre, una concorreguda pedalada mediambiental i familiar en BTT, amb l’objectiu de descobrir la Pedra Seca.
L’itinerari, ha sortit de Llorenç passant per la Torregassa, Masia de Freier, Cal Vilella, la Bisbal, Cal Xico, Riera de la Bisbal, les Planes i Cal Prosset.
Un recorregut tranquil i guiat pel cor del Baix Penedès, seguint camins tradicionals entre marges i a tocar de senyorials masos d’antigues hisendes, envoltats pels colors de la tardor.
Pels voltants de la Bisbal, els 86 participants en la sortida, quedaren sorpresos per l’anònima arquitectura rural de la pedra col·locada en sec i la diversitat d’estructures que encara es poden veure a l’interior de la comarca. L’avituallament i les explicacions sobre l’art de la pedra seca per part de l’estudiós del tema, en Josep Vallès, arrodoniren la jornada.

Associació Excursionista Montmell
LLORENÇ DEL PENEDÈS

Pedalada medi-ambiental LlorenÁ del Penedès

19 octubre 2008

Pedalada medi-ambiental LlorenÁ del Penedès

18 octubre 2008

Pedalada medi-ambiental LlorenÁ del Penedès

19 octubre 2008

Sortida. Arquitectura popular a la Serra d'Almenara. 29 novembre 2008

XXIV Excursió Popular Mont-roig del Camp

23 novembre 2008

XXIV Excursió Popular Mont-roig del Camp

23 novembre 2008

XXIV Excursió Popular (Mont-roig del Camp)
del 30è aniversari de l'Associació de Veïns "Muntanya Roja" de Mont-roig del Camp, que és una entitat de caire cultural, hem organitzat una excursió popular, d'unes 3 hores de durada, a la serra de la Pedrera, que és al terme de Mont-roig. Durant el trajecte podrem veure diverses barraques de pedra seca, un marges altíssims amb escaletes, arneres, clapers, una cisterna i un forn de guix.

No cal inscripció prèvia. Ens trobarem davant el col·legi Mare de Déu de la Roca, al nostre poble i ens dirigirem en cotxe fins a l'àrea de lleure que hi ha al peu de l'ermita de la Mare de Déu de la Roca, des d'on sortirem a peu i on tornarem per dinar (tothom ha de portar el dinar)
Informa: Esther Bargalló.

Caminada popular De Vallirana 16-11-2008

CENTRE EXCURSIONISTA DE VALLIRANA
c. Major 402, 08759 Vallirana
Telèfon 936832661
Correu Electrònic [email protected]

Som al Roure de Sant Silvestre que es manté ufanós, perquè molt a prop i passa una deu d’aigua que va al safareig de sota els horts, a sobre hi ha la Capella de Sant Silvestre, molt deteriorada, a pesar dels esforços que s’han fet per la seva conservació. Mentre les ordes de nenets devastadores, que pinten, embruten o trenquen, no siguin educades per les seves famílies, que precisament no estan desestructurades, però si aculturitzades, haurem d’amagar les coses per protegir-les.

Aquesta caminada la fem per uns boscos que antigament es treballaven, al llarg del camí hi anirem trobant; marges, barraques, forns de calç, fonts, pons, camins i corriols, que unien tot aquest entramat muntanyós i que aprofitant les pedres i la terra junt amb l’aigua feia viure la gent d’aquest lloc. És interessant de respectar aquests entorns per traspassar als que vinguin demà aquestes petjades d’una manera de fer, que ha bastit un poble, en l’esforç d’ordenar totes aquestes pedres.


Consells pels caminants
Aquest itinerari transcorre a estones per altres itineraris de caminades anteriors.
Feu cas dels senyals de color blanc
Si camineu una estona sense veure cap senyal, torneu enrere fins a trobar-ne una altre.
Respecteu l’entorn. No llanceu papers ni deixalles.
Cada persona ha d’anar al seu pas, no facis esforços innecessaris, ja que tothom té el mateix premi.


L’itinerari
Altitud 210 metres. Comencem a caminar pel camí estret a ma esquerra i que després voreja la riera de la Vall d’Arús. Fins arribar als plataners de Can Bogunya, a on hi ha l’antiga font, ara seca. Travessem la riera, i a l’altre cantó agafem un camí arran d’ella, que va cap a la dreta, el seguim i tenim a l’esquerra un marge de pedra seca, molt llarg i ben treballat, més endavant i per un trencament del marge pugem a dalt per l’esquerra i som en un camp abandonat, seguim cap a la dreta, al final del camp deixem el camí de l’esquerra que es perd i seguim pel de la dreta molt estret i ple de carços (Càrritx) aquestes plantes que ens venen de l’Àfrica i que tallen , hem passat per una terra vermella, que és de sauló, Seguim per la dreta i deixem un camí perdedor a l’esquerra, altre cop cap a la dreta, hem deixat enrera plantes com el roldor, que cal vigilar perquè fa uns fruits, boletes de color negre, molt tòxics.

Passem per un camí, aguantat a la dreta per un marge de pedra seca, amb unes pedres molt grans i molt ben construït, ja que s’aguanta sobre una pendent important, aquesta camí carreter en altres temps suportava el pas de carros i es complementava amb un pont que hi ha al final del camí, el de la Cucona, una cucona és una petita bassa d’aigua, que hi ha al fons del torrent i que sempre es manté plena, serveix per abeurar els animals dels bosc.

Recorregut 900 metres, 15 minuts de camí i altitud 236 metres.

Travessem el pont i continuem el camí una mica perdut i sortim a un camí ample que puja, el seguim a l’esquerra, deixem el que es perd a l’esquerra i seguim a la dreta, al cap de poc, deixem l’ample a l’esquerra i agafem l’estret de la dreta. El bruc d’hivern, fa unes flors rosades, el terra és sec i ja es diu, terra de bruc, terra de poc suc.

Els pins petits surten del cremat i els romanins florits, amb la foixarda i en el camí alguna olivarda, planta que aprofita els terrenys erms per créixer, també hi trobem l’argelaga amb les seves punxes, l’estepa i la mata.
Deixem a l’esquerra un camí que puja, i arribem al forn de calç, que hi estem fent uns treballs de restauració. Els forns de calç, tenen diferents estructures, primer, uns que es construïen en el mateix llocs de les pedres i consistia en un cilindre, sense pedra de revestiment, després els altres que tenien un revestiment de pedra de sauló, que feia de refractari i després uns de ciment armat.

Aquest forn de calç, és dels segons , que estaven folrats de sauló, aquest amb l’escalfor feia un envidriat d’un to verdós, que encara es conserva, l’obertura de l’esquerra era la barraca on es dormia, mentre es feien els torns de cocció i el semicercle de l’entrada era un cobert que servia per resguardar-se, de les inclemències del temps.

Recorregut 2.600 metres, 40 minuts de camí i altitud 281 metres

Seguim avançant fins el camí ample el deixem a la dreta i seguim de pujada a l’esquerra, just a la cantonada hi ha una barraca de pedra seca, part d’ella enrunada, barraca de vinya escampades per tot el bosc. Si mirem amunt n’hi ha dues més

Anem trobant l’arboç amb els seus fruits vermells i les flors blanques, una curiositat és que aquest arbre pot tenir flors i fruits al mateix temps, l’heura, l’arítjol i el lligabosc, tres lianes que anirem trobant, la primera amb una fulla en forma de cor i suau, l’arítjol amb punxes al tronc i a les fulles i el lligabosc amb unes flors perfumades a les puntes, madreselva, li diuen en castellà.

Passem pel costat de la Font del Salt del Bou, sota el camí a l’esquerra, que quasi no raja mai.

Camí amunt i abans d’arribar al trencall, ens queda una barraca de vinya, molt conservada, però que costa de veure, a la dreta del camí, la vegetació la protegeix.

Som al fons de la Vall d’Arús

Recorregut 3.900 metres, una hora caminada i 360 metres d’altitud

Hi ha diferents camins el de l’esquerra ens duria al Puig Vicenç, agafem el de més a la dreta, anem enfilant aquest camí fins arribar a la font del Ginebre, es refereix a càdecs o ginebrons, arbusts amb unes fulles primes i que punxent. La font també raja molt poc, és lloc on s’abeuren els animals del bosc, la pega és que els caçadors també ho saben.

Recorregut 4.400 metres, 1 hora 10 minuts i 393 metres d’altitud.

Continuem pujant per aquest camí carreter, ample i amb molta vista sobre la vall, en un revolt hi havia un paratge a on hi havia una pedra immensa que se’n deia la pedra que cau, fins que va caure, ja no hi és. Arribem a una antiga pedrera, que es diu de l’home mort.

Recorregut 5.400 metres , 1 hora i 25 minuts i 422 metres d’altitud.
Continuem pel mateix camí, deixem el camí de l’esquerra, a ma dreta contemplem les muntanyes al fonts de Collserola, La Mola de Sant Llorenç i Montserrat.El camí és sec però va començant una vegetació mes frondosa i es torna més humit, estem a prop de la font del Mas, a ma dreta hi ha un camí que el seguirem si volem fer la caminada més curta 10 km., si no recte,Recorregut 6.500 metres, 1 hora 50 minuts, altitud 426 metres.Agafem el camí de l’esquerra que puja, el de la dreta ens portaria a la font del Mas a 100 metres, que hi passarem de baixada.Fem unes pujades fortes, una petita baixada, per salvar el torrent del Salt del Bou i ja una altre pujada, sota la penya esquerdada, que de dret ens situa a dalt del pla, de la Serra del Mas. La vegetació; mata, garric, arboç i romaní i pi blanc amb alguna alzina.

Recorregut 8.300 metres, 2 hores 20 minuts i altitud 549 metresDeixem el camí de l’esquerra i anem cap a la dreta, deixem tots els camins a l’esquerra i seguim sempre a la dreta, fins que el camí gira a l’esquerra, però no hi altre camí, som al Marge del Moro, aquí hi diferents avencs, entre ells el del Marge del Moro.

Recorregut 9.400 metres, 2 hores 40 minuts, 560 metres altitud.

Zona de rovellons, però ja estan tots collits, anem baixant camí, cap a la dreta i novament al pla, camí cap a la dreta, som al Pla d’Ardenya, continuem una mica mes i arribem al Maset de la Vicenta, antic hostal, aquí al costat de les alzines, agafem el camí que baixa pel mig, tot seguit tombem pel camí vell a la dreta, més avall deixem el de l’esquerra i altre cop tornem a deixar el de l’esquerra que baixa al Mas, per seguir de pla cap a la dreta, primer trobem la Font Vella del Mas i després la Font Nova,

Recorregut 11.800 metres, 3 hores 15 minuts, 315 metres d’altitud.

Deixem el camí de la dreta, tornaríem amunt, seguim una mica més i agafem el camí estret de l’esquerra, avall.

Terra blanc i sec, no anem a l’esquerra, seguim a la dreta, també a la dreta i ara a l’esquerra, al davant hi ha el Puig Vicenç, pel cantó esquerra de la muntanya, anem baixant per un corriol, que volta la muntanya i ens va portant al fons de la vall, a baix del camí hi ha fang i aigua, lloc que aprofiten els senglars per rebolcar-s’hi i treure’s els paràsits. Baixem uns graons i entrem en un camí carreter, el seguim a la dreta, arribem al Polvorí, que va servir de polvorí i guixera, a l’altre cantó del camí hi ha el forn a on es coïa el guix.

Ara baixem a l’esquerra, tot seguit seguim a la dreta, per la barana d’uns camps de cirerers.Deixem el camí que ve de dalt, asfaltat, i agafem a l’esquerra el petit camí entre els plataners.Resseguim el camí, arran de riera, entre canyes i fanals , entrem a la petita plaça del Roure de Sant Silvestre i si ens queda temps pugem a dalt a veure la Capella de Sant Silvestre, a dins hi havia unes sitges pel gra, un enterrament d’un nen petit, que és al Centre i també són al Centre, unes rajoles pintades de la capella original, podeu passar un dimarts a veure-les.

Recorregut 15.500 metres, 4 hores, itinerari curt 10,200 metres 3 h.

La Pedra Seca del Baix Penedès a l’Alt Penedès.
Exposició del 15/11/08 al 15/02/2009.

El Museu del Vi de Vilafranca del Penedès, el renovat Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, VINSEUM, acull del 15 de novembre de 2008 al 15 de febrer de 2009, l’Exposició de detalls de construcció i catalogació de les barraques de la Bisbal del Penedès, també reproduccions en pedra seca de format patit, maquetes i actes paral·lels com xerrades o sortides.
Aquesta catalogació del patrimoni rural bisbalenc, és obra del col·lectiu, que edita la revista mediambiental El Marge, i les activitats tenen com a finalitat generar debat i reflexió, en especial, als més joves, fer obrir els ulls a aquells que encara no aprecien l’art gratuït que ens mostra el nostre paisatge. Descarregar catàleg de l'Exposició.

Josep Vallès Campanera
El Marge

Per contactar amb nosaltres: [email protected]

Exposició de construccions de pedra seca

Sant Martí Sarroca. Del 14 de gener al 15 febrer 2008

Exposició "Construccions pedra seca Mont-roig"

Centre Miró. 21 juny al 27 de juliol

CONCURS

8è Concurs per a la Conservació i Manteniment de l'Arquitectura Popular

Comarques: totes les comarques de les terres de Lleida.

Límit d'inscripció: 30 de juny.
L'obra ha d'estar enllestida a finals de Juliol

1r premi, 400 €. 2n premi, 350 €. 3r premi, 300 €.

bases del concurs: són les mateixes d'altres anys.
Per més informació http://www.arquitecturapopular.com/

Notícia sobre les barraques del Bages

(Font Regió7 28/07/2008)

Grup acció durant Taller Aprenentatge

La Bisbal del Penedès 24/08/2008

Grup Taller

la Bisbal del Penedès 24/08/2008

Taller Pedra Seca

TALLER MATINAL DE PEDRA SECA
(a Mas Vilella, la Bisbal del Penedès.)

La tècnica constructiva de la pedra col·locada en sec, s’ha transmès de generació en generació, avui en dia pràcticament s’ha perdut, per l’ utilització d’altres sistem7es constructius.

La pedra, de sempre, va servit per que els pagesos ordenessin el territori, amb l’ajuda tècnica d’uns especialistes, els margeters. Uns terrenys farcits d’aquesta matèria calcària, terres aspres del Baix Penedès interior, els nostres predecessors humanitzaren el paisatge, un paisatge fet a cop de martell i tascó, i cal afegir suor.

Els Cellers Jané Ventura i el col·lectiu de la revista El Marge, ha organitzat aquest diumenge 24 d’agost un exitos i concorregut taller de pedra seca, amb la participació de margeters locals, en S. Vila, S. Marcè, J. Rovira, R. Rovira, i altres de pobles i comarques veïnes a Mas Vilella a la Bisbal del Penedès.

La tècnica, o caldria dir l’art, l’han mostrat els margeters, la conversa, les anècdotes, els records l’han aportat tots plegats, estudiosos, curiosos alumnes d’un matí. Els nens, gaudiren de la demostració, per part d’en R. Vidal i la popular Fúria, el cavall, de la demostració de com és llaurava la terra, amb el forcat i l’animal.

L’ esmorzar i la presentació, i cata, dels nous vins, nats entre els marges que envolten el mas de la família Jané, arrodoniren una emotiva diada. Activitats com aquesta, que pronte serà tradició, gràcies a la gent de El Marge , ajuden a recuperar, o millor dit, ajuden a enrederir la pèrdua d’aquest ancestral art.

Josep Vallès Campanera

Participants visita pedra seca Baix Penedès

7 setembre 2008

Ruta construccions pedra seca Baix Penedès

7 setembre 2008

Ruta Baix Penedès

7 setembre 2008

Ruta Baix Penedès
7 setembre 2008

Aquest passat diumenge dia 7 de setembre, una setantena de caminadors, gaudiren del paisatge del Baix Penedès interior, descobriren tot un ventall de construccions rurals, fetes tant sols en pedra, l’anomenat art anònim de la pedra col·locada en sec.

Una ruta didàctica i guiada pels voltants de la Bisbal del Pdès., activitat inclosa dins els actes sobre la Pedra Seca organitzats aquest estiu, per El Marge i la Vil·la Casals.

Conreus de secà, marges i oliveres, ametllers amb trona, camins de carro o ramaders, garrofers pins i margallons, i barraques envoltades de vinya a punt de veremar.
Un autèntic parc de la pedra seca, un espai que ja tenim, que no l’hem de crear, tant sols conservar!

Salut i A10!
Josep Vallès
El Marge

Pedalada medi-ambiental LlorenÁ del Penedès

19 octubre 2008

Pedalada medi-ambiental LlorenÁ del Penedès

18 octubre 2008

Pedalada medi-ambiental LlorenÁ del Penedès

19 octubre 2008

Pedalada medi-ambiental LlorenÁ del Penedès

19 octubre 2008

Pedalada medi-ambiental LlorenÁ del Penedès

19 octubre 2008

PEDALADA MEDIAMBIENTAL
(BTT + Pedra Seca)
L’Associació Excursionista Montmell de Llorenç de Penedès en col·laboració amb l’Ajuntament, ha organitzat aquest diumenge 19 d’octubre, una concorreguda pedalada mediambiental i familiar en BTT, amb l’objectiu de descobrir la Pedra Seca.
L’itinerari, ha sortit de Llorenç passant per la Torregassa, Masia de Freier, Cal Vilella, la Bisbal, Cal Xico, Riera de la Bisbal, les Planes i Cal Prosset.
Un recorregut tranquil i guiat pel cor del Baix Penedès, seguint camins tradicionals entre marges i a tocar de senyorials masos d’antigues hisendes, envoltats pels colors de la tardor.
Pels voltants de la Bisbal, els 86 participants en la sortida, quedaren sorpresos per l’anònima arquitectura rural de la pedra col·locada en sec i la diversitat d’estructures que encara es poden veure a l’interior de la comarca. L’avituallament i les explicacions sobre l’art de la pedra seca per part de l’estudiós del tema, en Josep Vallès, arrodoniren la jornada.

Associació Excursionista Montmell
LLORENÇ DEL PENEDÈS

XXIV Excursió Popular Mont-roig del Camp

23 novembre 2008

XXIV Excursió Popular Mont-roig del Camp

23 novembre 2008

XXIV Excursió Popular (Mont-roig del Camp)
del 30è aniversari de l'Associació de Veïns "Muntanya Roja" de Mont-roig del Camp, que és una entitat de caire cultural, hem organitzat una excursió popular, d'unes 3 hores de durada, a la serra de la Pedrera, que és al terme de Mont-roig. Durant el trajecte podrem veure diverses barraques de pedra seca, un marges altíssims amb escaletes, arneres, clapers, una cisterna i un forn de guix.

No cal inscripció prèvia. Ens trobarem davant el col·legi Mare de Déu de la Roca, al nostre poble i ens dirigirem en cotxe fins a l'àrea de lleure que hi ha al peu de l'ermita de la Mare de Déu de la Roca, des d'on sortirem a peu i on tornarem per dinar (tothom ha de portar el dinar)
Informa: Esther Bargalló.

Caminada popular De Vallirana 16-11-2008

CENTRE EXCURSIONISTA DE VALLIRANA
c. Major 402, 08759 Vallirana
Telèfon 936832661
Correu Electrònic [email protected]

Som al Roure de Sant Silvestre que es manté ufanós, perquè molt a prop i passa una deu d’aigua que va al safareig de sota els horts, a sobre hi ha la Capella de Sant Silvestre, molt deteriorada, a pesar dels esforços que s’han fet per la seva conservació. Mentre les ordes de nenets devastadores, que pinten, embruten o trenquen, no siguin educades per les seves famílies, que precisament no estan desestructurades, però si aculturitzades, haurem d’amagar les coses per protegir-les.

Aquesta caminada la fem per uns boscos que antigament es treballaven, al llarg del camí hi anirem trobant; marges, barraques, forns de calç, fonts, pons, camins i corriols, que unien tot aquest entramat muntanyós i que aprofitant les pedres i la terra junt amb l’aigua feia viure la gent d’aquest lloc. És interessant de respectar aquests entorns per traspassar als que vinguin demà aquestes petjades d’una manera de fer, que ha bastit un poble, en l’esforç d’ordenar totes aquestes pedres.


Consells pels caminants
Aquest itinerari transcorre a estones per altres itineraris de caminades anteriors.
Feu cas dels senyals de color blanc
Si camineu una estona sense veure cap senyal, torneu enrere fins a trobar-ne una altre.
Respecteu l’entorn. No llanceu papers ni deixalles.
Cada persona ha d’anar al seu pas, no facis esforços innecessaris, ja que tothom té el mateix premi.


L’itinerari
Altitud 210 metres. Comencem a caminar pel camí estret a ma esquerra i que després voreja la riera de la Vall d’Arús. Fins arribar als plataners de Can Bogunya, a on hi ha l’antiga font, ara seca. Travessem la riera, i a l’altre cantó agafem un camí arran d’ella, que va cap a la dreta, el seguim i tenim a l’esquerra un marge de pedra seca, molt llarg i ben treballat, més endavant i per un trencament del marge pugem a dalt per l’esquerra i som en un camp abandonat, seguim cap a la dreta, al final del camp deixem el camí de l’esquerra que es perd i seguim pel de la dreta molt estret i ple de carços (Càrritx) aquestes plantes que ens venen de l’Àfrica i que tallen , hem passat per una terra vermella, que és de sauló, Seguim per la dreta i deixem un camí perdedor a l’esquerra, altre cop cap a la dreta, hem deixat enrera plantes com el roldor, que cal vigilar perquè fa uns fruits, boletes de color negre, molt tòxics.

Passem per un camí, aguantat a la dreta per un marge de pedra seca, amb unes pedres molt grans i molt ben construït, ja que s’aguanta sobre una pendent important, aquesta camí carreter en altres temps suportava el pas de carros i es complementava amb un pont que hi ha al final del camí, el de la Cucona, una cucona és una petita bassa d’aigua, que hi ha al fons del torrent i que sempre es manté plena, serveix per abeurar els animals dels bosc.

Recorregut 900 metres, 15 minuts de camí i altitud 236 metres.

Travessem el pont i continuem el camí una mica perdut i sortim a un camí ample que puja, el seguim a l’esquerra, deixem el que es perd a l’esquerra i seguim a la dreta, al cap de poc, deixem l’ample a l’esquerra i agafem l’estret de la dreta. El bruc d’hivern, fa unes flors rosades, el terra és sec i ja es diu, terra de bruc, terra de poc suc.

Els pins petits surten del cremat i els romanins florits, amb la foixarda i en el camí alguna olivarda, planta que aprofita els terrenys erms per créixer, també hi trobem l’argelaga amb les seves punxes, l’estepa i la mata.
Deixem a l’esquerra un camí que puja, i arribem al forn de calç, que hi estem fent uns treballs de restauració. Els forns de calç, tenen diferents estructures, primer, uns que es construïen en el mateix llocs de les pedres i consistia en un cilindre, sense pedra de revestiment, després els altres que tenien un revestiment de pedra de sauló, que feia de refractari i després uns de ciment armat.

Aquest forn de calç, és dels segons , que estaven folrats de sauló, aquest amb l’escalfor feia un envidriat d’un to verdós, que encara es conserva, l’obertura de l’esquerra era la barraca on es dormia, mentre es feien els torns de cocció i el semicercle de l’entrada era un cobert que servia per resguardar-se, de les inclemències del temps.

Recorregut 2.600 metres, 40 minuts de camí i altitud 281 metres

Seguim avançant fins el camí ample el deixem a la dreta i seguim de pujada a l’esquerra, just a la cantonada hi ha una barraca de pedra seca, part d’ella enrunada, barraca de vinya escampades per tot el bosc. Si mirem amunt n’hi ha dues més

Anem trobant l’arboç amb els seus fruits vermells i les flors blanques, una curiositat és que aquest arbre pot tenir flors i fruits al mateix temps, l’heura, l’arítjol i el lligabosc, tres lianes que anirem trobant, la primera amb una fulla en forma de cor i suau, l’arítjol amb punxes al tronc i a les fulles i el lligabosc amb unes flors perfumades a les puntes, madreselva, li diuen en castellà.

Passem pel costat de la Font del Salt del Bou, sota el camí a l’esquerra, que quasi no raja mai.

Camí amunt i abans d’arribar al trencall, ens queda una barraca de vinya, molt conservada, però que costa de veure, a la dreta del camí, la vegetació la protegeix.

Som al fons de la Vall d’Arús

Recorregut 3.900 metres, una hora caminada i 360 metres d’altitud

Hi ha diferents camins el de l’esquerra ens duria al Puig Vicenç, agafem el de més a la dreta, anem enfilant aquest camí fins arribar a la font del Ginebre, es refereix a càdecs o ginebrons, arbusts amb unes fulles primes i que punxent. La font també raja molt poc, és lloc on s’abeuren els animals del bosc, la pega és que els caçadors també ho saben.

Recorregut 4.400 metres, 1 hora 10 minuts i 393 metres d’altitud.

Continuem pujant per aquest camí carreter, ample i amb molta vista sobre la vall, en un revolt hi havia un paratge a on hi havia una pedra immensa que se’n deia la pedra que cau, fins que va caure, ja no hi és. Arribem a una antiga pedrera, que es diu de l’home mort.

Recorregut 5.400 metres , 1 hora i 25 minuts i 422 metres d’altitud.
Continuem pel mateix camí, deixem el camí de l’esquerra, a ma dreta contemplem les muntanyes al fonts de Collserola, La Mola de Sant Llorenç i Montserrat.El camí és sec però va començant una vegetació mes frondosa i es torna més humit, estem a prop de la font del Mas, a ma dreta hi ha un camí que el seguirem si volem fer la caminada més curta 10 km., si no recte,Recorregut 6.500 metres, 1 hora 50 minuts, altitud 426 metres.Agafem el camí de l’esquerra que puja, el de la dreta ens portaria a la font del Mas a 100 metres, que hi passarem de baixada.Fem unes pujades fortes, una petita baixada, per salvar el torrent del Salt del Bou i ja una altre pujada, sota la penya esquerdada, que de dret ens situa a dalt del pla, de la Serra del Mas. La vegetació; mata, garric, arboç i romaní i pi blanc amb alguna alzina.

Recorregut 8.300 metres, 2 hores 20 minuts i altitud 549 metresDeixem el camí de l’esquerra i anem cap a la dreta, deixem tots els camins a l’esquerra i seguim sempre a la dreta, fins que el camí gira a l’esquerra, però no hi altre camí, som al Marge del Moro, aquí hi diferents avencs, entre ells el del Marge del Moro.

Recorregut 9.400 metres, 2 hores 40 minuts, 560 metres altitud.

Zona de rovellons, però ja estan tots collits, anem baixant camí, cap a la dreta i novament al pla, camí cap a la dreta, som al Pla d’Ardenya, continuem una mica mes i arribem al Maset de la Vicenta, antic hostal, aquí al costat de les alzines, agafem el camí que baixa pel mig, tot seguit tombem pel camí vell a la dreta, més avall deixem el de l’esquerra i altre cop tornem a deixar el de l’esquerra que baixa al Mas, per seguir de pla cap a la dreta, primer trobem la Font Vella del Mas i després la Font Nova,

Recorregut 11.800 metres, 3 hores 15 minuts, 315 metres d’altitud.

Deixem el camí de la dreta, tornaríem amunt, seguim una mica més i agafem el camí estret de l’esquerra, avall.

Terra blanc i sec, no anem a l’esquerra, seguim a la dreta, també a la dreta i ara a l’esquerra, al davant hi ha el Puig Vicenç, pel cantó esquerra de la muntanya, anem baixant per un corriol, que volta la muntanya i ens va portant al fons de la vall, a baix del camí hi ha fang i aigua, lloc que aprofiten els senglars per rebolcar-s’hi i treure’s els paràsits. Baixem uns graons i entrem en un camí carreter, el seguim a la dreta, arribem al Polvorí, que va servir de polvorí i guixera, a l’altre cantó del camí hi ha el forn a on es coïa el guix.

Ara baixem a l’esquerra, tot seguit seguim a la dreta, per la barana d’uns camps de cirerers.Deixem el camí que ve de dalt, asfaltat, i agafem a l’esquerra el petit camí entre els plataners.Resseguim el camí, arran de riera, entre canyes i fanals , entrem a la petita plaça del Roure de Sant Silvestre i si ens queda temps pugem a dalt a veure la Capella de Sant Silvestre, a dins hi havia unes sitges pel gra, un enterrament d’un nen petit, que és al Centre i també són al Centre, unes rajoles pintades de la capella original, podeu passar un dimarts a veure-les.

Recorregut 15.500 metres, 4 hores, itinerari curt 10,200 metres 3 h.

Visites guiades pels paisatges de la pedra en sec de la Fatarella

Vine a descobrir els paisatges de pedra en sec de la Fatarella


Us proposem tres excursions que hem preparat des de la Fundació per què conegueu els encants d'un paisatge de secà farcit de construccions de pedra en sec.


Des d'aquí us proposem fer-ne una cada dissabte al matí, alternant-les ja anirem informant de quina farem des d'aquesta pàgina.

Començarem a partir del dissabte 29 de novembre de 2008.

També podeu sol·licitar excursions fetes a mida, sempre que sigueu un mínim de 10-15 persones.

Aquestes excursions disposen d'uns suports gràfics (llibres, material didàctic...) i són espais en els quals la Fundació ha fet cursos de formació, projectes de restauració, etc. Són finques privades amb les que tenim un conveni amb els propietaris per poder-les visitar.


1. Excursió del Xirolet
Dins dels objectius de la Fundació hi trobem la salvaguarda del patrimoni cultural de la Fatarella. Recentment, es va publicar un conte de tradició oral de la Fatarella que té com a particularitat el fet que transcorre per llocs reals del poble i el seu entorn, i evidentment, en aquests llocs destaquen les construccions i els paisatges de pedra en sec.

L’il·lustrador del conte es va inspirar a partir de l’excursió que us proposem. Si cliqueu damunt de la portada del conte de l'esquerra de la pantalla podreu visitar l’espai de Xirolet o el beneit, que us permetrà conèixer una mica més al personatge i l’itinerari de l’excursió amb algunes construccions i paisatges de pedra en sec.

Sortida: a les 10 h de la Fundació el Solà

Arribada: a les 13 h a la Fatarella

Dificultat: baixa

Transport: a peu

Preu: 7 €/persona. Grups de més de 15 persones preus reduïts. Els xiquets i xiquetes menors de 10 anys gratuït.


2. Excursió per la serra de les Paumeres
La importància d’aquesta excursió ve donada pels projectes de restauració que s’hi han realitzat: “Agricultura de Muntanya Terra i Pedra”, “La restauració de la Cabana de Cacano” i ”Restauració del conjunt dels Canyerets”.

A partir d’aquesta ruta s’ha elaborat una guia didàctica “El cas de la desaparició dels marges”, que es pot descarregar des de la web de la Fundació. Aquest material dóna un valor afegit a aquest itinerari.

Què veurem? Al conjunt dels Canyerets podrem veure de 3 cabanes (dues obertes i una de tancada), una cisterna i marges restaurats; la Cabana de Cacano és una cabana excepcional, per les seves dimensions, té dos pisos, també restaurada i passarem per les marjades de Pam amb el seu conjunt de cabanes, perxe i cisterna.

A l’arribar al poble ens trobarem els murs de pedra del camp de futbol i la Casa Ecològica, obres actuals fetes amb l’estètica de pedra en sec.

Sortida: a les 9.30 h de la Fundació el Solà

Arribada: a les 13.30 h a la Fatarella

Dificultat: baixa

Transport: a peu

Preus:

Excursió: 9 €/persona. Grups de més de 15 persones preus reduïts. Els xiquets i xiquetes menors de 10 anys gratuït.

El preu de l'excursió inclou la degustació d'algun producte de la Fatarella.

Excursió i dinar a la Fonda ca la Brisda: 24 €/persona.


3. Excursió a Pontils

Per més informació contactar amb la Fundació El Solà (La Fatarella): [email protected]

Sortida. Arquitectura popular a la Serra d'Almenara. 29 novembre 2008