Catalunya A-F
- AADD. VIIè Congrés de patrimoni. El nostre patrimoni cultural: arquitectura i enginyeria popular a Mallorca, ed. Societat Arqueològica Lul·liana, Palma de Mallorca, 2006.
- AA VV: Elementos básicos de la arquitectura popular de Mallorca. Conselleria d’obres públiques i ordenació del territori. Palma, 1991.
- ABEL, Toni. Pastors de Queralbs. Queralbs, ed. Montblanch-Martin, Barcelona, 1985, pàgs. 115-116.
- Actes de la I Trobada d'Estudi per la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans, Dovella, nº78, ed. Centre d'Estudis del Bages, Manresa, 2002. (exhaurit)
- Actes de la II Trobada d'Estudi per la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans, ed. Can Quintana, Torroella de Montgrí, 2005.
- Actes de la III Trobada d'Estudi per la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans 2005, ed.CEC, Barcelona, 2007.
- Actes de la IV Trobada d'Estudi per la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans 2007, ed. Drac Verd, Sitges, 2008.
Ponències:
- La pedra seca: paisatge cultural, patrimoni de la humanitat? Àngel Morillas, pàgs. 12-16
- Arquitectura de la pedra en sec: una necessitat feta art Julio Montfort, pàgs. 17-30
- Homes i pedres, diàlegs culturals Jaume Mascaró, pàgs. 31-35
- Patrimoni cultural i el seu valor per al territorio i el paisatge, pàgs. 36-39
Comunicacions:
- Sortida a peu per descobrir construccions rústiques i altres indrets peculiars del terme de l'Arboç Robert Rovira pàgs. 41-46
- Formació del catàleg de barraques de pera seca del terme de Beuges (Baix Llobregat), Centre d'Estudis Beguetans, pàgs. 47-55
- La construcció d'un equipament divulgatiu del patrimoni: la ruta de pedra en sec de les Taules a Capçanes (Priorat), Màrius Sedó Baqués, Ricard, pàgs. 56-58
- La transformació de les barraques de Sant Pere de Ribes en trenta anys (1977-2007), Josep Miret, Xavier Miret, Magí Miret i Eduard Riu, pàgs. 59-66
- L'art de la pedra en sec Josep Gironès pàgs. 67-73
- Estètica i/o ètica de les pedres en els clapers (els amuntegaments de pedres), Josep Miquel Martí pàgs. 74-76
- Diverses feines vistes per un marge, Emili Colom pàgs. 77-79
- Anem d'excursió pels paisatges de pera en sec de la Fatarella Neus Borrell, pàgs 80-84
- Les terrasses o feixes de pedra seca en el paisatge agrari de Catalunya, Jaume Plans, pàgs. 86-97
- Els portals a la Conca del Gaià August Bernat, pàgs. 98-103
- Patrons d'enderrocament a barraques de roter mallorquines, Jaume García pàgs. 104-108
- El problema de les barraques en la documentació antiga, Albert Fàbrega, pàgs. 110-115
- Les construccions de pedra seca als estudis d'impacte sobre el patrimoni cultural, Isidre Pastor, pàgs.116-120
- Els estudis d'impacte sobre el patrimoni cultural. Una eina útil per a la salvaguarda del patrimoni construït en pedra seca, Francesc Busquets, Jaume Diaz, pàgs. 121-123
- Projecte global d'intevenció sobre barraques de pedra seca a Mont-Roig del Camp (Baix Camp), Esther Bargalló, pàgs. 125-128
- Pedra de clar de la Fatarella. Entre el coneixement popular i la caracterització científica, Alexandra Descarrega, Joan Ramon Rosell, Antònia Navarro, pàgs. 129-134
- Problemàtica de la preservació de les barraques de pedra seca, Agústi Esteve, pàgs. 135-139
- Accions de preservació i difusió al voltant de les barraques de vinya de Castellolí (Anoia) i necessitats detectades a nivell de voluntariat, Montserrat Brugués, Núria Ferran, Glòria Brugúes, Jaume Casadesús, pàgs. 140-141
- Vilafranca, Museu de la pedra en sec, Guillem Monferrer, pàgs. 142-144
- Construcciones de piedra seca en la region del adriático del norte desde la prehistoria hasta nuestros días, Aleksandra Faber, Judita Rogina, pàgs. 145-148
- Actas de las Jornadas sobre Terrazas y Prevención de Riesgos Naturales. Mallorca, 14, 15 i 16 de septiembre de 2006, ed. Consell de Mallorca, Palma, 2007.
Recull de les ponències i comunicacions presentades en les Jornades sobre Terrasses i Prevenció de Riscos Naturals celebrades a Mallorca l'any 2006 dins el marc del projecte TERRISC.
- Actas del IV Congreso Internacional de Piedra en Seco. La pedra en sec: obra, paisatge i patrimoni. Mallorca, del 28 al 30 de setembre de 1994. Palma: Consell Insular de Mallorca. Fodesma, 1997.
- ADAM, Joan. "Un treball sobre barraques de vinya surienques, publicat a la revista Dovella", "El Salí" nº114, Bages, febrer 2003, pàg. 26.
- AGUILAR, Josep Vicent. "Abancalaments al terme de Dénia", a La pedra en sec. Obra, paistge i patrimoni. IV Congrés Internacional de Construcció de Pedra en Sec, Mallorca, setembre 1994, ed. Consell Insular de Mallorca i Leader, Mallorca, 1997, pàgs. 433-444.
- ALAY, Joan Carles; CARBAJALES, Maria. "Efectivitat i efectisme en la protecció de la pedra seca", "Dovella" nº78, ed. CEB, Manresa, 2002, pàgs. 21-26.
- ALBALAT SALANOVA, Antoni. Llibre de voliaines, també dit, Versos de la pedra seca, ed. Eliseu Climent, València, 1999.
- ALOMAR GARAU, Gabriel i CLAR MONTSERRAT, Bartomeu;. "Apunts geogràfics de l'extracció i ús de la pedra de marès al Sud de Mallorca: la pedrera de ses Olles (Llucmajor)", a VIIè Congrés de patrimoni. El nostre patrimoni cultural: arquitectura i enginyeria popular a Mallorca, ed. Societat Arqueològica Lul·liana, Palma de Mallorca, 2006, pàgs.101-114.
- ALOMAR, G. (coord.); REYNÉS, A. (coord.). Barranc de Biniaraix. Guia d'interpretació del medi. Ed. Consell Insular de Mallorca. FODESMA, Palma, 1994, 122 pàgs.
Aquest llibre tracta de les peculiaritats d'"es barranc" (nom popular), o sigui, el barranc Biniaraix des de la geologia, fins al clima, la vegetació, la fauna, els jaciments arqueològics, la història o, les peculiaritats de les construccions de pedra en sec. En aquest darrer apartat cal destacar-ne la descripció acurada de les construccions de pedra en sec: els marges, l'utillatge específic per la construcció d'aquests últims, fins a alguns itineraris per camins empedrats de la zona. Llibre profusament il·lustrat amb dibuixos i fotografies que repasa les peculiaritats d'aquest indret de les Balears. Un paràgraf del llibre recull el següent: "d'una vall a l'altra, des del racó de Biniaraix a un extrem de la vall de Sóller, fins a l'entrada de la vall de l'Ofre, un caminet empedrat, legítima obra d'artesania, puja vora vora torrent, saltant-lo adesiara de banda a banda, aferrant-se a les parets alteroses de s'Estret i enfilant-se pel costerut desnivell. I a dreta i a esquerra, fent joc amb la meravella de pedra del camí, una altra meravella no manco sorprenent, també de vera artesania: tot un seguit de marges i margets de pedra seca, retenint estretes faixes de terra, com una gran escalonada rebleta de velles oliveres que ocupa tota la comalada".
- ALOMAR, G.; FERRER, I.; GRIMALT, M.; REYNÉS, A.; RODRÍGUEZ, R. La pedra en sec. Materials, eines i tècniques tradicionals a les illes mediterrànies. Vol. 2 Mallorca. ed. Officine Grafiche Riunite, Palermo, 2002.
Aquest treball és fruit del projecte europeu Medstone. Tracta sobre l'ofici de marger a Mallorca, els materials tradicionals, l'utillatge i les diferents tipologies constructives. Tot profusament il·lustrat amb fotos i dibuixos.
- ALOMAR, G.; FERRER, I.; GRIMALT, M.; MUS, M.; REYNÉS, A.; RODRÍGUEZ, R. Les marjades i el medi ambient a la Vall de Sóller i Fornalutx. Aubaïna. Butlletí del Museu Balear de Ciències Naturals 1, 2000, 13-17.
- ALOMAR, G.; FERRER, I.; GRIMALT, M.; REYNÉS, A.;RODRIGUEZ, R. . "El programa europeu PATTER. Una metodologia de la catalogació d'espais de marjades aplicades a l'entorn sudeuropeu", "Dovella" nº78, ed. CEB, Manresa, 2002, pàgs. 31-33.
- ALOMAR, Antoni:
"La tecnologia de la pedra seca. La qüestió de la definició i propostes en relació al lèxic i la tipologia", a La pedra en sec. Obra, paistge i patrimoni. IV Congrés Internacional de Construcció de Pedra en Sec, Mallorca, setembre 1994, ed. Consell Insular de Mallorca i Leader, Mallorca, 1997, pàgs. 21-34.
- "La tecnologia de la pedra seca", a IV Congrés Internacional de Construcció de Pedra en sec, ed. Consell Insular de Mallorca, Mallorca, 1997, pàgs. 22-33.
- "Tecnologia i tipologia de les construccions amb pedra seca", a Actes del II Seminari Internaciona de la Construcció de Pedra Seca, Barcelona, 1990, Ed. Aguazul, Barcelona, 2005, pàgs. 43-45.
- ALONSO DE MEDINA, Maria Assumpció; CERVERA, Benet. Guia de l'Arquitectura Popular de les Comarques Gironines, Ed. Gaya Ciència, Barcelona, 1977, pàgs. 8 i 92.
- ALONSO SEIJO, Francisco. Arquitectura rústica de la región valenciana, Ed. Seijo, Alacant, 1979.
- ALTARRIBA, Ventura. "Barraques de pastor a la Cerdanya" a Pedra Seca nº11, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2005
- ÀLVARO, Philippe; ALOMAR, Gabriel; ALOMAR, Guillem; REYNÉS, Antoni; "Els sistemes de regulació hídrica de les marjades de Sa Figuera (Sóller). I altres elements d’interès patrimonial", VIIè Congrés de patrimoni. El nostre patrimoni cultural: arquitectura i enginyeria popular a Mallorca, ed. Societat Arqueològica Lul·liana, Palma de Mallorca, 2006, pàgs. 265-282.
- AMADES, Joan:
-Vocabulari dels pastors, ed. Imp Casa de la Caritat, Barcelona, 1932.
- Art popular. La casa , ed. autor, Barcelona, 1938.
- Descrizione dettagliata della capanna (cabanya) con cupola, in Boletin de dialectologia catalana, vol. XIX, 1952, p. 104.
- AMBRÓS, M. Lourdes; PUBILL, Biel:
- "Les construccions en pedra seca, recurs per interpretar el patrimoni", a Perspectiva escolar, nº257, 2001.
- "L' anàlisi i l'estudi dels arcs de les portes i portalades. Una eina per apropar-nos al nostre patrimoni." a Guix núm. 266/267, juliol-agost 2000 pàgs. 47-52.
- AMER, Arnau; SEGURA, Pere Antoni. "Els marges de paret seca per a la recollida de neu a Mallorca. El seu impacte sobre el paisatge", a La pedra en sec. Obra, paistge i patrimoni. IV Congrés Internacional de Construcció de Pedra en Sec, Mallorca, setembre 1994, ed. Consell Insular de Mallorca i Leader, Mallorca, 1997, pàgs. 221-234.
- "Amics de l'Arquitectura Popular visiten el Soleràs", "Som Garrigues" nº112, Les Garrigues, 4 juny 2004, pàg. 4.
- AMIGÓ, Ramon. "Gel, més que no pas neu, malgrat el nom majoritari", a 4t Curs d'Arquitectura Popula, Ed. Pages editors, Lleida, 2004, pàgs. 61-66.
- ANABITARTE URRUTIA, Olga; TIMON TIEMPO, Pia. "Castellón. Otros aspectos de la arquitectura popular : casetes, norias y bancales", Revista Narría, No 17, marzo 1980.
- ANDRÉS i ROIG, Daniel. Arquitectura popular Valenciana: les barraques de pedra en sec. (font: http://www.uji.es/bin/publ/edicions/jfi1/arquitectura.pdf, accés 2008)
- ANDREU GALMÉS, Jaume:
- "Estudio y catalogación de barraques y casetes de piedra en seco en Petra (Mallorca) ", a I Congreso Nacional de Arquitectura Rural en piedra seca, Zahora nº38, Ed. Servicio Educación, Cultura, Juventud y Deportes, Albacete, 1993, pàgs. 697-722.
- "Arquitectura i enginyeria populars de Mallorca: un estat de la qüestió i el seu àmbit d'estudi", VIIè Congrés de patrimoni. El nostre patrimoni cultural: arquitectura i enginyeria popular a Mallorca, ed. Societat Arqueològica Lul·liana, Palma de Mallorca, 2006, pàgs.191-217.
- ANGLÈS, Josep M.. "El raconet", "Terrall" nº122, Les Garrigues, març 2008, pàg. 9.
- "antics pous de glaç homenatge al 150 aniversari del "Calendari dels pagesos", Els", a Pedra Seca nº23, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2011, pàgs. 4-5.
- "Artesa de Segre al centre geogràfic de Catalunya", "La Palanca" nº267, La Noguera, 25 juny 2004, pàg. 13.
- "Arrels de la nostra cultura", "El Xic Torellenc" nº83, setembre 2006, pàg. 5.
- ANTONELL, Albert; CARDONA, Pere; GUAL, Jaume; ROCAVERT, Roger; ROURA, Joan; TORRENS, Jaume. Construccions de pedra seca. Les barraques de vinya a Castellar del Vallès, ed. Centre Excursionista de Castellar del Vallès, 2013.
Des de l’associacionisme d’un Centre Excursionista, en aquest concret el de Castellar del Vallès, és la publicació que presentem. Gent sensibilitzada pel seu entorn i defensors del seu patrimoni cultural i natural que han recuperat una gran quantitat d’elements patrimo-nials del seu terme.
Treball didàctic i rigurós que ens apropa a les construccions de pedra seca de Castellar: factors condicionants de la seva distribució -medi físic i l’explotació de la terra, vinya-, les diferents tipologies constructives: barraques, forns, camins marges, etc.. Quatre itineraris pel terme completen el llibre.
- ARTIGAS, Ramon; CAMPS, Andreu; PASCUAL, Josep. Barraques de pedra seca de Sitges i del Garraf, ed. Departament de Premsa i Comunicació de l'Ajuntament de Sitges, Sitges, 2003.
Inventari exhaustiu de les barraques de pedra seca de Sitges i del Garraf. Treball basat en la prospecció del terreny situant les construccions mitjançant coordenades UTM, fotografiant-les i dibuixant-ne la planta i l'alçat de cadascuna.
- ARTIGAS, Ramon; BARGALLÓ, Esther; CAMPS, Andreu; GIRONÈS, Josep; PASCUAL, Josep; MARTÍ i ROM, Josep Miquel; TRIUS, Joan; VILASECA, Salvador; VILASECA, Mª Lluïsa. Barraques de pedra seca a Mont-roig del Camp, ed. Cossetània, Valls, 2007
Sota la coordinació de Martí Rom i Esther Bargalló s'ha realitzat el present llibre que vol reflectir un treball d'investigació realitzat sobre les construccions de pedra seca del terme municipal de Mont-roig del Camp. En el llibre també hi han col·laborat, entre altres, Josep Gironès que fa una introducció a alguns aspectes genèrics i més específics de la pedra seca de Mont-roig. També es re-edita la comunicació presentada al X Congrès Nacional d'Arqueologia celebrat a Maó (1967) a càrrec de Salvador i Maria LLuïsa Vilaseca. Sobretot el llibre recull les fitxes el·laborades en l'inventari de construccions de pedra seca del terme de Mont-roig, inclòs un itinerari.
- ARTIGAS, Ramon: CAMPS, Andreu Camps, PASCUAL, Josep. "El bosc de Tosca: Recerca i itineraris. Un recorregut per la zona de la Font de Montseva (Sitges- El Garraf)" a Pedra Seca nº9, Edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2004.
- AUROUX, Lluís. Les barraques de camp de Sant Feliu de Codines, ed. Ajuntament de Sant Feliu de Codines, Sant Feliu de Codines, 2007.
Monografia de caràcter local que ens apropa a les variants de barraques de Sant Feliu de Codines, entre les quals n'hi ha de pedra seca, però també amb elements mixtes com el material prefabricat ceràmic, excavades sota terra o aprofitant abrics naturals. Del treball cal destacar-ne les fonts d'informació utilitzades: bàsicament fonts orals i treball prospectiu sobre el terreny. Amb aquestes fonts l'autor realitza l'anàlisi prospectiu de les construccions sobre el terreny, l'orografia, els elements estructurals, realitza l'estadística de les diferents tipologies i un vocabulari. Treball força treballat.
- "Les barraques del terme de Sant Feliu de Codines", La Pinya, nº43, pàgs. 26-27, 1991.
- ASENS, Jaume. "Construccions de pedra en sec al Priorat Històric" Fulls de Treball de Carrutxa. Núm. 19-20; pàg. 3-9, 1985.
- AVILA GRANADOS, Jesus:
- "Un patrimonio monumental en peligro. Las barracas del Maestrat desaparecen", "El Correo Catalan", Barcelona, 12 agost 1976.
- "Barraca de agricultor", a "Revista de Arqueologia" nº15, Madrid, 1982, pàg. 14.
- "Trullis en España", Algo, nº 839, 1983.
- "Piedra y aceituna: las cabanas de volta de Les Garrigues, arquitectura popular nacida de la agricultura", a Revista de los Ministerios de Fomento y Medio Ambiente, nº476, 1999.
- "Les barraques del Maestrat desapareixen" a Pedra Seca, nº 0, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, desembre 2000.
- "Bombos, les barraques d'agricultor de Castella-La Manxa" a Pedra Seca nº2, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, gener 2002
- AYATS, Joan. "Taller de part de pedra seca. Parc de Pedra Tosca", a Pedra Seca, nº 19, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2009, pàgs. 7-8
- AYMAMÍ DOMINGO, Gener:
- "Altres tipus de construccions de pedra seca" a Pedra Seca, nº12, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2006.
- Breus notes sobre els guardavinyes de La Rioja, a Pedra Seca, nº16, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2008, pàg. 12
- "La nova barraca d'en Ramon de les Lloses o del Poliol, Montseny (Vallès Oriental)", a Pedra Seca, nº21, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2010, pàgs. 3.
- "Cabanes, orris i terrasses a l'Arièja", a Pedra Seca nº24, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2012, pàgs. 10-12.
- BADIA, Joan; BORRÀS, Rafael. "L'arquitectura popular de pedra seca, un patrimoni que cal recuperar", Farella, nº 4, Llançà, gener 1997, pàgs. 34-35.
- BAESCHLIN, A.: Cuadernos de Arquitectura Popular. Ibiza. Valencia, 1934.
- "Bages muestra sus barracas, El", "La Vanguardia", Barcelona, 18 febrer 1999, pàg. 15.
- "Baix Penedès, una de les comarques amb més construccions amb pedra seca, El", La Fura, novembre, 2000, descarregar.
- BALLBÉ, Miquel. Tines al mig de les vinyes al Bages, Centre estudis del Bages, Manresa, 1993 (exhaurit)
- BARBERÀ MIRALLES, Benjamí:
- "Barraques de pedra a la mediterrània francesa" a Pedra Seca nº6, Edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, juny 2003
- "EIs cocons a la Plana de l' Arc i Castelló (1)" a Pedra Seca, nº12, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2006.
- "Els cocons a la Plana de l’Arc / Castelló (i II)" a Pedra Seca nº13, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2006.
- BARBERÀ, Daniel. "L'artesà de la pedra", Boletín del Centro de Estudios del Maestrazgo, núm. 32, octubre-diciembre 1990.
- BARCELÓ, Antoni; GRIMALT, Miquel; VIDAL, Miquel. "Els avencs del Migjorn i Llevant de Mallorca. Una mostra singular d'enginyeria tradicional de pedra en sec amb funció hidrològica", "Dovella" nº78, Manresa, 2002, pàgs. 35-42.
- BARDERA, Francesc. "Els Nevaters" a Pedra Seca nº11, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2005
- BARGALLÓ, Esther:
- "Les barraques de pedra seca a Mont-roig del Camp (3a. part)", "Ressò Mont-rogenc" nº93, Baix Camp, gener 2005, pàgs. 13-14.
- "Excursió a les barraques de pedra seca", "Ressò Mont-rogenc" nº94, Baix Camp, abril 2005, pàg. 12-13.
- "A la recerca d'artesans: Josep Lluís Sabaté, margener", "Ressò Mont-rogenc" nº94, Baix Camp, abril 2005, pàg. 24.
- "Les barraques de pedra seca a Mont-roig del Camp (5a. part)", "Ressò Mont-rogenc" nº95, Baix Camp, juliol 2005, pàgs. 12-13.
- "Editat un tríptic amb un itinerari de barraques de pedra seca", "Ressò Mont-rogenc" nº95, Baix Camp, juliol 2005, pàg. 28.
- "Les barraques de pedra seca a Mont-roig del Camp (6a. part)", "Ressò Mont-rogenc" nº96, Baix Camp, octubre 2005, pàgs. 13-14.
- "Les barraques de pedra seca a Mont-roig del Camp", a BIC, ed. Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de LLeida, Lleida, nº121, març-abril 2006, pàgs. 9-13.
- "X Congrés Internacional de la Pedra Seca", "Pedra Seca" nº43, ed. Patronat de Sant Galderic, novembre 2006.
"El GEPEC restaura una barraca de l'itinerari de Mont-roig del Camp", "Pedra Seca" nº44, ed. Patronat de Sant Galderic, desembre 2006.
- "Pratdip cataloga les barraques de pedra seca", a Pedra Seca nº14, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, maig 2007, pàg. 12.
- Construccions de pedra seca a la Tinença de Benifassà, a Pedra Seca, nº16, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2008, pàg. 13.
- "Projecte global d'intevenció sobre barraques de pedra seca a Mont-roig del Camp (Baix Camp)", a Actes de la IV Trobada d'Estudi per la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans 2007, ed. Drac Verd, Sitges, 2008, pàgs. 125-128.
- "El Gepec organitza un taller de pedra seca", "Pedra Seca" nº58, ed. Patronat de Sant Galderic, maig 2008.
- "La pedra seca a Roquetes (Baix Ebre)", "Pedra Seca" nº66, ed. Patronat de Sant Galderic, març 2009.
- BARGALLÓ, Esther; MARTÍ, Josep Miquel:
- "Les barraques de pedra seca a Mont-roig del Camp (4a. part)", "Ressò Mont-rogenc" nº94, Baix Camp, abril 2005, pàgs. 10-11.
- "Barraques de pedra seca a Mont-roig del Camp" a Pedra Seca, nº12, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2006.
- "Barraca de pedra seca: 4000", "L'Eco de Sitges", Sitges, 30 maig 2009, pàg. 29.
- "Barraca número 2000", "L'Eco de Sitges", Sitges, 1 de maig 2004, pàg. 13.
- "Barracas de piedra", "La Vanguardia", Barcelona 12 febrer 1998, pàg.2.
- "barraques de pedra seca al Bages, Les", "El Pregoner d'Urgell" nº709, 18 abril 2009, pàg.19.
- "barraques de pedra seca a l'Espai Cultural Pere Stämpfli, Les", "L'Eco de Sitges" nº5787, Sitges, 3 gener 2004, pàg. 24.
- "barraques de pedra seca de Montblanc, Les", "Nova Conca" nº533, Conca de Barberà, 20 desembre 2002, pàg. 9
- "barraques de pedra seca, cultura i patrimoni irrepetible, Les", "El Xic Torellenc" nº69, Alt Penedès, 1 abril 2003, pàgs. 17-20.
- "barraques de pedra seca de Sitges a estudi, Les", "L'Eco de Sitges", Sitges, 31 octubre 2009, pàg. 8.
- "barraques de pedra seca (foto)", "El Xic Torrellenc" nº78, Alt Penedès, agost 2005, pàg. 24.
- Barraques de vinya o pedra seca, L'informatiu, ed. Patronat fundació El Castell de Calafell, Calafell, nº 13, març 1996.
- BARTOLOMÉ, Florian:
- "El Pont dels Abadals", "El Brogit" nº253, Bages, gener 2002, pàg. 5.
- "El Pont aqüeducte del santó", "El Brogit" nº256, Bages, abril 2002, pàg. 14.
- "El Pont de cal pinsà", "El Brogit" nº265, Bages, febrer 2003, pàg. 7.
- "Bases regulardores de les subvencions d'edificis catalogats i de singular valor arquitectònic", "Nova Tàrrega" nº3296, Urgell, 7 agost 2009, pàg. 2.
- BASSEGODA, Buenaventura:
- "Regresión", a "La Vanguardia", Barcelona, 17 setembre 1914, pàg.6.
- Equivalencias catalanas en el léxico de la construcción, Ed. Colegio Oficial de Arquitectos de Cataluña y Baleares, Barcelona, 1967.
- BASSEGODA i NONELL, Joan:
- "La barraca de viña", "La prensa", Barcelona, 2 maig 1972, pàg. 8.
- "Las barracas de viña", Revista Sant Jordi, núm. 98-99, Barcelona, 1975, pp. 65-72.
- "La cúpula metálica de Vitoria", a "La Vanguardia española", Barcelona, 6 febrer 1976.
- "Construcciones rústicas. Cómo hacer una barraca de viña", "La Vanguardia española", Barcelona, 18 abril 1976.
- "Viviendas prehistóricas habitadas en la actualidad", a "La Vanguardia", Barcelona, 13 maig 1979.
- "Las barracas de viña en Cataluña", a I Congreso Nacional de Arquitectura Rural en piedra seca, Zahora nº38, Ed. Servicio Educación, Cultura, Juventud y Deportes, Albacete, 1993, pàgs. 607-616.
- "Un quart de segle després" a Pedra Seca, nº 0, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, desembre 2000.
- BATET, Ivet:
- "Salvar un patrimonio arquitectónico olvidado", a "La Vanguardia", Barcelona, 7 juliol 2002, pàg. 2.
- "Bigas Luna y Bartolozzi reivindican el valor de las barracas de piedra", a "La Vanguardia", Barcelona, 23 desembre 2002, pàg.3.
- "Barraques", "El Xic Torellenc" nº89, desembre 2007, pàg. 20.
- BEL, Maria; CASANOVAS, Xavier. "Bibliografia de les construccions de pedra en sec a l'àmbit dels Països Catalans", a Actes del II Seminari Internaciona de la Construcció de Pedra Seca, Barcelona, 1990, Ed. Aguazul, Barcelona, 2005, pàgs. 17-26.
- "Beltall catalogará les cabanes de pedra seca", "El Francolí" nº265, Conca de Barberà, novembre 2007, pàg. 23.
- BELTRÁN, Miguel Ángel. "Arquitectura de piedra seca en el Maestrazgo", Temas de Antropología Aragonesa 10, Saragossa, 2000.
- BENACH, Joan. "Les barraques de pedra en sec d'Altafulla", Estudis Altafullencs, nº3, Ed. CEA, Altafulla, 1979, pàgs. 41-49.
- BERENGUER, Josep Joan. "Les cabanes de volta de Belltall", a Pedra Seca nº6, Edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, juny 2003.
- BERGADA, Eloi. Antigues cabanes i altres construccions de pedra col.locada en sec, Ed. Museu Municipal de Molins de Rei i Patronat Municipal de Cultura, Molins de Rei , 1986.
- "Les construccions de pedra seca, un patrimoni que es perd" a Pedra Seca nº2, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, gener 2002
- "Peculiaritats d'algunes cabanes de pedra seca" a Pedra Seca, nº12, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2006.
- BERNAT i CONSTANTÍ, August:
- "Qui eren i d'on venien els primitius constructors de les barraques de pedra seca?", Diplomatari, nº5, Barcelona, 1981, pàgs. 15-18.
- "Barracas de piedra en seco en el Alt Camp de Tarragona", ", a I Congreso Nacional de Arquitectura Rural en piedra seca, Zahora nº38, Ed. Servicio Educación, Cultura, Juventud y Deportes, Albacete, 1993, pàgs. 573-580.
- "Les barraques de pedra seca del Gaià", Muntanya nº 796, Barcelona, desembre, 1994.
- "Les barraques de pedra seca de la Conca Mitja del Gaià", Estudis Altafullencs, Ed. CEA, Altafulla, 1996, pàgs. 27-37.
- "Les barraques de pedra seca de la conca mitja del Gaià (Alt Camp, Tarragona", a La pedra en sec. Obra, paistge i patrimoni. IV Congrés Internacional de Construcció de Pedra en Sec, Mallorca, setembre 1994, ed. Consell Insular de Mallorca i Leader, Mallorca, 1997, pàgs. 455-460.
- Les barraques de pedra seca a la Conca Mitja del Gaià , Ed. Roger de Belfort, Barcelona, 1998.
- "Unes propostes de treball" a Pedra Seca, nº 0, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, desembre 2000.
- "Un exemple a imitar: Rellinars del Vallès" a Pedra Seca nº1, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, setembre 2001.
- "Crònica del 1ª Congreso Nacional de Arquitectura Rural en piedra seca" a Pedra Seca nº1, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, setembre 2001.
- "Els gegants de Vilanova d'Espoia (Anoia)" a Pedra Seca nº1, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, setembre 2001.
- L'Arquitectura agrícola de Vallbona de les Monges, Ed. Amics de Vallbona de les Monges, Vallbona de les Monges, 2001
- "Proposta d'estudi tipològic de les construccions en pedra seca", "Dovella" nº78, ed. CEB, Manresa, 2002, pàgs. 62-63.
- "2001, l'any de l'excursionisme científic", Muntanya, nº 839, Barcelona, febrer, 2002.
- "Feixes", a Pedra Seca nº3, Edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, juny 2002.
- "La imatge comercial i turística de les barraques" a Revista Pedra Seca nº4, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2002
- "Consideracions sobre habitar i construir", ed. Bic, nº101, Lleida, novembre-desembre, 2002, pàgs. 6-10.
- "Una tipologia original" a Pedra Seca nº5, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, març 2003
- "Construccions ciclòpies" a Pedra Seca nº6, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, juny 2003
- "La sorprenent barraca del Xantus -Pla de Santa Maria (Alt Camp)" a Pedra Seca nº7, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, novembre 2003
- "Estètica i tipologia en les construccions de pedra en sec a l'Alt Camp", ed. Bic, nº107, Lleida, novembre-desembre, 2003, pàgs. 6-10.
- "Els Cossiols" a Pedra Seca nº8, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2004
- "Els aixoplucs" a Pedra Seca nº8, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2004
- "El Caramull" a Pedra Seca nº9, Edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2004
- "Tirasses" a Pedra Seca nº10, Edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2005
- "Caçadors" a Pedra Seca nº10, Edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2005
- "Les barraques de parets reculades", II Trobada d'estudi per a la preservació del patrimoni en pedra seca als Països Catalans, ed. Can Quintana, Torroella de Montgrí, 2005, pàgs. 65-70.
- "L'art i la pedra seca", a BIC, ed. Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de LLeida, Lleida, nº117, juliol-agost 2005, pàgs. 28-32.
- "La barraca "C" de Santes Creus(Alt Camp)", ed. Bic, nº118, Lleida, setembre-octubre, 2005, pàgs 32-33.
- "Art en sec" a Pedra Seca nº11, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2005
- "Uns apunts de Joan Rubió" a Pedra Seca, nº12, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2006.
- "Menorca, un paradís al nostre abast" a Pedra Seca nº13, Edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2006.
- "Barraques margeres", III Trobada d'estudi per a la preservació del patrimoni en pedra seca als països catalans celebrada l'octubre 2005, ed. CEC, Barcelona, 2007, pàgs. 76-82.
- El Vilar de les Bòries (La Provença) "Le Village des Bories (Gordes)", a Pedra Seca, nº15, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2007, pàgs. 11-1.
- La llinda, a Pedra Seca, nº15, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2007, pàg. 17
- Balmes murades i altres construccions de pedra en sec al TAssili N'Ajjers (Algèria), a Pedra Seca, nº16, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2008, pàgs. 6-8
- "Apunts de ruta", a Turisme, pagesia i arquitectura popular, ed. Amics de l'Arquitectura Popular, LLeida, 2008, pàgs. 47-54.
- "Els portals a la Conca del Gaià", a Actes de la IV Trobada d'Estudi per la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans 2007, ed. Drac Verd, Sitges, 2008, pàgs. 98-103.
- "L'art i la pedra seca", a Pedra Seca, nº 19, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2009, pàgs. 12-14
- "Els portals apuntats o ametllats de la Vall del Montmell (Baix Penedès)", a Pedra Seca, nº 20, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, 2010, pàgs. 6-8.
- "Les balmes murades. Aproximació al neolític", a Pedra Seca, nº21, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2010, pàgs. 15-19.
- BERNAT, August; SOLER, Josep Mª. "Proposta d'estudi tipològic de les construccions en pedra seca", Dovella, nº78, 2002, pàgs. 62-63.
- BERRAL CARDEÑOSA, Antonio. Construcciones rurales "Guardaviñas", ed. ALAN, Barcelona, 2008, 24 pàgs.
Petita monografia on hi ha un petit recull d'algunes de les barraques de Monistrol de Montserrat, Castellbell i el Vilar i Vacarisses. El treball es completa amb un petit mapa topogràfic amb la seva localització, fotos i alguns dibuixos.
- BESÓ ROS, Adrià. Arquitectures rurals disperses en el paisatge agrari de Torrent, ed. Fundació Caja del Mediterráneo i Diputació de València, València, 1995, 232 pàgs.
L’autor va realitzar un inventari del patrimoni etnològic de Torrent entre els anys 1986-87, vuit anys més tard se n’adona que un 60% dels edificis catalogats han desaparescut. D’aquí la importància de l’edició d’aquest treball que engloba l’arquitectura rural de diferents edificacions: des de masos, fins a les tradicionals barraques de pedra seca, corrals o, casetes, entre altres construccions del medi rural. A més l’autor contextualitza l’estudi de les edificacions amb l’anàlisi del marc físic com és el relleu, el clima, la hidrografia, la vegetació, la toponímia i els conreus. Queda clar que no és un llibre estrictament sobre pedra seca, però aporta informació sobre les “barraques” del país valencià.
- BISSON, J. La terre et l'homme aux iles Balléares, ed. Édisud, Aix-en-Provence, 1977.
- BISSON, J.; VEYRET, Y.; VIDAL, T.. "Minorque ou l'exception en Méditerranée. Une ile sans erosin". Reseau Erosion. Bulletin, 1995, pàgs. 137-148.
- BLASCO, Francisco. "Las terrazas de cultivo en el programa Leader serra de Tramuntana", a La pedra en sec. Obra, paistge i patrimoni. IV Congrés Internacional de Construcció de Pedra en Sec, Mallorca, setembre 1994, ed. Consell Insular de Mallorca i Leader, Mallorca, 1997, pàgs. 461-466.
- BOLEDA, Ramon. "Pous de gel, una construcció funcional", "Xercavins" nº8, Urgell, gener 2002, pàgs. 13-14.
- BOIX i PUIG, Pere. "Vacarisses i el seu patrimoni en construccions de pedra seca", "Vacarisses" nº 452, abril 2006, pàgs. 32-34.
- BONET, Antoni:
-Menorca pagesa. Consell Insular de Menorca. Maó, 1988.
- "Paredadors i paret seca", "Diari Menorca", 9 febrer 1990.
- "Ponts i Barraques", "Diari Menorca", 8 març 1990.
- BONET, Antoni; PONS, Joan. Calendari 1985. Ajuntament de Ciutadella, ed. Ajuntament de Ciutadella, Menorca, 1984.
- BONMATI, Carles. "El Transhumant 99 descobreix un forn de calç al Montgrí", "Diari de Girona", Girona, 14 juliol 1999, pàg. 45.
- BORBONET, Anna; PLADEVALL, Antoni; CURÓS, Joan; MALUQUER, Joan. Masies que cal conèixer, editorial Barcanova. Barcelona, 2006.
- BORRELL, Neus. "Anem d'excursió pels paisatges de pera en sec de la Fatarella" a Actes de la IV Trobada d'Estudi per la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans 2007, ed. Drac Verd, Sitges, 2008, pàgs. 80-84.
- BOSCH, Tomàs; MAS, Guillem; RAMIS, Andreu. "Paret seca i molins de vent fariners", a La pedra en sec. Obra, paistge i patrimoni. IV Congrés Internacional de Construcció de Pedra en Sec, Mallorca, setembre 1994, ed. Consell Insular de Mallorca i Leader, Mallorca, 1997, pàgs. 63-82.
- BOSCH i GIMPERA, P. Etnología de la península iberica, Barcelona, 1913.
- BOVÉ, Miquel. "Santa Oliva, pedra a pedra" a Pedra Seca nº2, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, gener 2002.
- BOVER, M; CRESPÍ, P; PEREZ, V. Ses sínies a Sóller. Guía Sóller, 1., Sóller, 1981.
- BOVER i PUJOL, J.. "Art popular de les Illes Balears. Brodats i randes", Estudis Baleàrics, Palma, 1981.
- BRUGUÉS, Montserrat i Núria; FERRAN, Núria; CASADESÚS, Jaume. "Accions de preservació i difusió al voltant de les barraques de vinya de Castellolí (Anoia) i necessitats detectades a nivell de voluntariat", a Actes de la IV Trobada d'Estudi per la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans 2007, ed. Drac Verd, Sitges, 2008, pàgs. 140-141.
- BRUNET, Pere J.. "Construccions de pedra en sec i camins a Mallorca: de la catalogació a la gestió", a Estudis d'Història Agrària, nº 17, 2004, pàgs. 199-214.
- BURALLA, Amparo; MAS, Xavier:
- "Les casetes de pedra seca a Estivella. Camp de Morvedre (1)", a Pedra Seca nº23, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2011, pàgs. 17-19.
- "Les casetes de pedra seca a Estivella. Camp de Morvedre (II)", a Pedra Seca nº24, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2012, pàgs. 17-19.
- BUSQUETS, Francesc; DIAZ, Jaume. "Els estudis d'impacte sobre el patrimoni cultural. Una eina útil per a la salvaguarda del patrimoni construït en pedra seca", a Actes de la IV Trobada d'Estudi per la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans 2007, ed. Drac Verd, Sitges, 2008, pàgs. 121-123.
- BUSQUETS, Francesc; FUMANAL, Miquel Àngel (coordinació). Travessant el Collsacabra. El camí ral de Vic a Olot i les Marrades del Grau, Ed. Ajuntament d'Olot, Olot, 2010.
Arran de la nova C-37 per Bracons i la Vall d'en Bas s'inicià una obra complementària: el Projecte constructiu de les Marrades del Grau d'Olot (camí ral de Vic a Olot, tram: Rupit i Pruit - Vall d'en Bas). Aquest projecte consistí en la rehabilitació de les Marrades del Grau, part integrant i llegendària del camí ral de Vic a Olot. Gràcies a aquest projecte s'arranjà aquest camí, del qual s'han recuperat molts dels empedrats originals, les estructures de contenció (murs, contraforts, talussos, etc.) i els sistemes de control de l'aigua (ponts, desaigües trencaigües...). Aquesta rehabilitació ha posat de relleu un dels trams de camí modern més ben conservats de Catalunya i Europa. A més amb la recuperació d'aquest camí ral obrat en pedra es revaloritza tot l'entorn paisatgístic, històric i arqueològic.
Estem davant d'un llibre molt acurat en l'edició i treballat en el seu contingut. En ell hi trobarem, molt ben detallats, els diferents trams per on passa aquest antic camí ral destacant-ne aquells elements patrimonials de l'entorn de Vic a Olot. La fotografia ens permetrà acostar-nos a la tipologia constructiva i les diferents remodelacions que ha sofert. A més es detalla la història de la construcció del camí ral i com l'afecta el paper de la industrialització o, de les guerres, entre molts altres aspectes. Per últim, el llibre es completa amb una apèndix documental de documents transcrits íntegres des de l'Edat Mitjana fins al segle XIX.
- CABALLÉ, Francesc. "Els pous de gel de Bagà", "L'Erol" nº31, Berga, 1990, pàgs. 39-41.
- CABALLE SERRAHIMA, FREDERIC. Marges de pedra seca: entrevista amb Frederic Cavallé i Serrahima. Butlletí del Centre d’Estudis Alcoverencs. Núm. 21 (1983, gener-març); pàg. 9-10.
- "Cabanes de volta a Internet, Les", "Som Garrigues" nº63, les Garrigues, 19 juliol 2002, pàg. 11.
- Cabanes i els marges, Les. 1r Curset d'Estiu sobre Arquitectura Popular, Segarra-Urgell, Ed. Associació Amics de l'Arquitectura Popular, Lleida, 2001
- "Cabanyes, Les", "L'Eco de Sitges" nº5754, Garraf, 10 maig 2003, pàg. 3.
- CALVIÑO, Celso; CLAR, Joan. "Las "barraques", construcciones rurales en el término municipal de Llucmajor", ", a I Congreso Nacional de Arquitectura Rural en piedra seca, Zahora nº38, Ed. Servicio Educación, Cultura, Juventud y Deportes, Albacete, 1993, pàgs. 647-670.
- CALVIÑO, Cesar; CLAR, Joan. Les barraques de Llucmajor, una arquitectura popular, ed. El Gall Editor, Palma de Mallorca, 1999.
- CALVIÑO, Celso; CLAR, Joan; FRANC, Jaume. "Estudi d'alguns habitacles i altres construccions de pedra en sec en el terme de Llucmajor (Mallorca)", a La pedra en sec. Obra, paistge i patrimoni. IV Congrés Internacional de Construcció de Pedra en Sec, Mallorca, setembre 1994, ed. Consell Insular de Mallorca i Leader, Mallorca, 1997, pàgs. 93-122.
- "Caminada de tardor per les Cantarelles", "El Martinet" nº181, Alt Penedès, novembre 2003, pàgs. 28-29.
- "caminada popular mostrarà les construccions de pedra seca, La 9a.", "La Veu de l'Anoia" nº1127, Anoia, 16 abril 2004, pàg. 33.
- CANALS GARRIGA, Josep M.. "Sense asfalt/ sense motor. Camins de carro per viure millor" , La Fura, novembre, 2006, descarregar pàg.9, pàg. 10, pàg. 11, pàg.12, pàg.13
- "Cantarelles i el seus voltants, Les", "El Martinet", Alt Penedès, desembre 2003, pàg. 26.
- CAMPS, Antoni. "La arquitectura rural en piedra seca de Menorca", a I Congreso Nacional de Arquitectura Rural en piedra seca, Zahora nº38, Ed. Servicio Educación, Cultura, Juventud y Deportes, Albacete, 1993, pàgs. 723-750.
- CAMPS EXTREMEÑA, A.; ELORDUY, J.. El camp de Menorca, patrimoni etnològic construït, ed. CIM, Sa Nostra, Ajuntament de Ciutadella, Menorca, 1998.
- CANALS, Josep M. "Els camins de carro", ed. Bic, nº103, Lleida, març-abril, 2003, pàgs. 40-46
- CANELA, Rosa; VIVANCOS, Iolanda; SERRA, Maribel; MARTÍNEZ, Manel. "El creixement i davallament del conreu de la vinya del 1850 al 1900, al terme de Montblanc, a través de les construccions agràries de pedra seca", a Congrés: Els paisatges de la vinya, ed. CEB, Manresa, octubre 2003, pàgs. 133-138.
- CANELA, Rosa Mª. "Llegat de pedra amb regust de vi" i "La ruta de la Capona: l'art de la pedra seca", II Trobada d'estudi per a la preservació del patrimoni en pedra seca als Països Catalans, ed. Can Quintana, Torroella de Montgrí, 2005, pàgs. 107-122.
- CAÑELLAS, N.. L’aigua, el vent, la sang. L’ús de les forces tradicionals a Mallorca. Ed. Menjavents. Palma, 1992.
- CAÑELLAS, R.:
- "Cases de pedra seca per internet", "El Vallenc" nº718, Alt Camp, 28 març 2002, pàg. 40.
- "Visita de la URV a les barraques de pedra seca del Pla", "El Vallenc" nº 722, 26 abril 2002, pàg. 64.
- "Les Jornades Europees de Pedra Seca vivisten les peces del Pla", "El Vallenc" nº 732, Alt Camp, 5 juliol 2002, pàg. 32.
- "Estudiosos europeus s'interessen per les barraques de pedra seca", "El Vallenc" nº733, Alt Camp, 12 juliol 2002, pàg. 54.
- "La ruta de la pedra seca per gaudir-la els planencs", "El Vallenc", nº734, Alt Camp, 19 juliol 2002, pàg. 59.
- "Interessant xerrada sobre les barraques seques del Pla", "El Vallenc" nº775, Alt Camp, 2 maig 2003, pàg. 52.
- CARBONELL VIRELLA, Vicenç:
- "La barraca del Bruno i les mulasses de pedra seca (I)" a Pedra Seca nº5, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, març 2003
- "La barraca del Bruno i les mulasses de pedra seca (i II)" a Pedra Seca nº6, Edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, juny 2003
- "Mulasses" a Pedra Seca nº10, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2005.
-CARBONERO, Mª Antònia:
- "L'origen i morfologia de les terrasses de cultiu de Mallorca", Butlletí de la Societat Arqueològica Luliana, nº 40, Palma de Mallorca, 1984, pàgs. 91-100.
"Terrasses per al cultiu irrigat i distribució social de l'aigua a Banyalbufar (Mallorca)", Documents d'Anàlisi Geogràfica nº4, 1984. descarregar l'article
- "La maîtrise de l'eau et l'evolution d'une espace rural: Soller", a Revue Géographique de l'Est, ed. Univesité de Nancy, 1986, pàgs 205-218.
- CARBONERO GAMUNDÍ, Mª Antònia. L’espai de l’aigua. Petita hidràulica tradicional a Mallorca, ed. Consell Insular Mallorca, Mallorca, 1992
El fet que l’autora d’aquest treball -resum de la Tesi Doctoral- sigui doctora en Geografia es nota en l’important treball realitzat de recerca de material de diversa procedència: biblioteques i d’arxius, però sobretot, de treball de camp, per suposat de Mallorca, però també d’altres indrets de la mediterrània occidental.
Aquest llibre ens parla del qanat -galeria de drenatge caracteritzada per la fixació d’un punt de captació d’aigua per mitjà d’un pou-, dels dipòsits per la reserva de l’aigua com són les basses i aljubs, els molins hidràulics, les terrasses de cultiu i els sistemes hidràulics de Mallorca. Carbonero no només ens introdueix en les diferents tipologies constructives sinó que, a més les documenta, les il·lustra i, a més les aconsegueix datar amb una certa precisió. Queda clar que, com recurs hidrològic, la pedra seca hi té un paper destacat com poden ser les marjades. En definitiva, el treball és una reflexió de les formes d’adaptació ecològicament que històricament han tingut les comunitats de molts indrets de la mediterrània i la seva relació amb els sistemes hidràulics.
- CARMONA, Robert:
- "Recuperen un itinerari obert al segle XIII que va del poble al far del cap de Creus", "El Punt", Girona, 19 maig 1997, pàg. 8.
- "Abans de fer enderrocar una barraca plegaria", "El Punt", Girona, 29 d'agost 1998, pàg. 8.
- "L'essència del cap de Creus", "El Punt", Girona, 28 juliol 1999, pàg. 13.
- "Recuperen un camí del 1703 entre l'Escala i Torroella de Montgrí com a itinerari per a ciclistes i vianants", "El Punt", Girona 26 novembre 2003, pàg. 6.
- CARRASCOSO, Joan Andreu. "L'escola Tallers les Gavarres, un exemple d'utilizació del patrimoni cm a eina per a la socialització", II Trobada d'estudi per a la preservació del patrimoni en pedra seca als Països Catalans, ed. Can Quintana, Torroella de Montgrí, 2005, pàgs. 71-80.
- CARRERAS, Esther. "Crearan a les Preses una escola-taller per formar paletes rurals i guies turístics", "Diari de Girona", Girona, 23 març 1989, pàg. 12.
- CARVALHO, Quim; MARTÍ, Pau; MIRET, Magí; MATA, Victor; PARELLADA, Victor. "Formació del catàleg de barraques de pedra seca del terme de Begues (Baix Llobregat)", a Actes de la IV Trobada d'Estudi per la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans 2007, ed. Drac Verd, Sitges, 2008, pàgs. 47-55.
- CASANOVAS, Enric; DOMÍNGUEZ, Montse; MAÑÀ, Anna. Construccions de pedra en sec en l'àmbit de la Mediterrània, enregistrament vídeo, edita Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics. Servei de Rehabilitació i Medi Ambient, Barcelona, 1992.
- CASANOVAS, Xavier; ROSSELLÓ, Mª Bel. "Racolta bibliografia sulle construzioni in pietra a secco in ambito geografico-culturale catalano", Architettura in pietra a secco, Actes del I Seminario Internacional, Schena editorei, Bar, 1990, pàgs. 337-348.
- CASAS, Jordi:
- "La Fundació Territori i Paisatge compra una part del Bosc de Tosca de les Preses", "El Punt", Girona, 7 maig 2005, pàg. 11.
- "Jornada al parc de Pedra de les Preses sobre les parets seques", "El Punt" Girona 16 març 2008, pàg. 10.
- CASTELLÀ, Josep. "Els Fàbregas: la pedrera del Talladell i altres comeses", "Nova Tarrega" nº3114, Urgell, 11 novembre 2005, pàgs. 6-7.
- CASTILLO, Paco:
- " Demanen la intervenció del Síndic de Greuges per salvar una cabana", ed. Bic, nº98, Lleida, maig-juny, 2002, pàg. 28.
- "Construccions rurals de la Serra d'Irta", ed. Bic, nº108, Lleida, gener-febrer, 2004, pàgs. 20-23.
- CATÀ. T.. "barraca de pedra seca", "Portal Nou" nº189, 1 maig 2005, portada.
- CATALÀ BENACH, Benjamí:
-"Arquitectura rural : les barraques de pedra seca al Baix Penedès", Revista del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Tarragona. -- Núm. 24, desembre, 2001.
- "Filloles" a Pedra Seca nº13, Edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2006.
- "Art en sec" a Pedra Seca nº13, Edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2006.
- CATALÀ, Benjamí. Bellesa rural al Baix Penedès, Ed. autor, Bisbal del Penedès, 2006.
Llibre que ens introdueix en les construccions en pedra seca característiques del Baix Penedès. D'aquest treball sobretot destaquen les il·lustracions de dibuixos de barraques i altres elements del paisatge en pedra seca.
- "Les barraques", a Pedra Seca nº19, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2009,pàgs. 10-11
- CATALÀ SANMARTI, Jordi:
- "Que vol la campanya de recollida de signatures?"a Pedra Seca, nº 0, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, desembre 2000.
- "La deria de les cabanes de pedra seca" a Pedra Seca nº1, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, setembre 2001.
- "Un home enamorat de la terra" a Pedra Seca nº2, Edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, gener 2002
- "Entrevista a August Bernat" a Revista Pedra Seca nº4, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2002
- "Entrevista a Xaiver Rebés" a Pedra Seca nº5, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, març 2003
- "Entrevista a Josep Mª Soler i Bonet" a Pedra Seca nº6, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, juny 2003
- "Entrevista: Jaume Rovira Rosell i Lluís Ramon Canela" a Pedra Seca nº7, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, novembre 2003
- "Entrevista a Elisa Vidal i Anna Soler" a Pedra Seca nº9, Edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2004
- "Entrevista a... Laura Martínez i Serra" a Pedra Seca nº11, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2005
- "Entrevista a August Bernat i Constantí" a Pedra Seca nº13, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2006.
- CATALDI, Giancarlo. Els orígens de l'habitacle, Ed. Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona, Barcelona, 1991.
- CERVERA, Begoña:
- "Les carrerades de LLançà, el nostre patrimoni", Farella, nº 16, Llançà, febrer 2003, pàgs. 28-30.
- "La pedra seca al cap de Creus", II Trobada d'estudi per a la preservació del patrimoni en pedra seca als Països Catalans, ed. Can Quintana, Torroella de Montgrí, 2005, pàgs. 81-88.
- CEBRIÁN, Rafael. "L'arquitectura de la pedra en sec: paisatges singulars de la paciència i la necessitat", a Mètode, Universitat de València, nº 54, 2007, pàgs. 30-37.
- CERDÀ, Lídia. "Les exposicions d'estiu del Col·legi d'Arquitectes estaran a Peralada i Vilabertran", "Hora Nova" nº1319, Figueres, 8-14 juliol 2003.
- CERVERA. Jose Luis; DOMÍNGUEZ, Joan ; GALIANA, Josep Vicent. Els catxirulos de Benaguasil. Una artesania de pedra en sec, ed. Ajuntament de Benaguasil, 2005.
Primer de tot cal dir que el nom popular de "catxirulo" actualment només s'utilitza en la major part del Camp de Túria, a l'Horta Nord i l'Alt Maestrat i els seus contorns; es correspon a les barraques o cabanes catalanes.
A grans trets es podria dir que aquest treball és un inventari del catxirulos de Benaguasil (València), però l'estudi també aprofundeix en altres aspectes de caràcter etnològic i històric. Pel que fa a l'inventari els autors han confeccionat unes fitxes on recullen dades bàsiques sobre la localització de les construccions: partida, coordenades, propietat i, també sobre els trets específics de les construccions: antiguitat, coberta, orientació, planta...; les fitxes també recullen altres aspectes força interessants com poden ser: la tipologia de l'entorn, el tipus de cultiu o, si hi ha alguna proposta d'actuació, entre altres aspectes més remarcables.
Del llibre també cal destacar-ne els apartats dedicats als usos dels "catxirulos" de caire ramader i agrícola, el territori, la tècnica constructiva -amb una petita biografia dels mestres margeners-, els forns d'algeps -calç- o, fins i tot una ruta pel terme.
- "CHNCB organitzà una ruta a les barraques de pedra seca, El", "Nova Conca" nº600, Conca de Barberà, 26 març 2004, pàg. 10.
- "Coca de Avellana de horno de piedra seca", a "La Vanguardia", Barcelona, 5 gener 2001, pàg.2.
- COLOM, Emili:
- "Diverses feines vistes per un marge", a Actes de la IV Trobada d'Estudi per la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans 2007, ed. Drac Verd, Sitges, 2008, pàgs. 77-79.
- "Els ferrers i les eines", a "Pedra Seca" nº17, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, 2008, pàgs. 10.
- COLOMAR, A. (dir.). Patrimoni de marjades a la mediterrània occidental: una proposta de catalogació, ed. Departament de Promoció i Ocupació i FODESMA, Palma, 2002.
- COLOMAR, A.. Catàlegs dels antics camins de la serra de Tramuntana. Consell Insular de Mallorca: Palma, 1993.
- COLOMAR, A.; FERRER, I.; GRIMALT, M.; MUS, M.; REYNÉS, A.; RODRÍGUEZ, R. Sistemas tradicionales de lucha antierosiva mediante obras de piedra en seco en Mallorca. In: Puig i Godes, Oriol (Ed.), Desertificación y degradación de suelos en España. Barcelona: Departament de Medi Ambient. Generalitat de Catalunya, 1995.
- COLOMBO, Ferran; FRANCH, Montserrat; ARACELI, VIlarrasa. La Pedra de calar de La Fatarella : aproximació geològica. ed. Fundació el Solà, La Fatarella, 2004.
Aquesta obra de la Fundació el Solà explica el procés geològic que ha generat els estrats calcaris de la Fatarella. Els autors fan una explicació alhora completa i assequible de la història geològica d’aquestes finelles, centrada en el període Terciari. Els esdeveniments de sedimentació, el posterior aixecament orogènic i l’erosió subsegüent ens són detallats a través del text i també de columnes estratigràfiques, talls geològics i altres esquemes, com també fotografies de gran interès: fòssils, geometries dels estrats, etc.
La roca és anomenada "de calar" per la seva utilitat en l’obtenció de calç, per cocció en els tradicionals forns. Les seves propietats mecàniques condicionen la fesomia definitiva del paisatge de pedra seca de la Terra Alta, i expliquen la gran diversitat de formes constructives existents a la zona; molt significativament, són la duresa i la manera natural de trencar-se d’aquesta roca les que permeten l’ús de la volta de canó en l’arquitectura humil del pagès d’abans dels tractors. El perquè d’aquestes propietats troba resposta en aquest llibre.
En aquest, la Fundació el Solà continua el camí iniciat amb l’anterior títol, La pedra en sec a la Fatarella: interessar i ampliar els coneixements sobre el patrimoni que constitueix el paisatge de la pedra seca. A La Pedra de calar de la Fatarella es fa més aparent la vocació didàctica de les comeses divulgatives de la Fundació. Aquesta vocació la trobarem refermada després en les guies didàctiques, i en el projecte educatiu d’on emanen, on també han posat el seu saber en Ferran Colombo i l’Araceli Vilarrasa. En el cas de les guies, es tracta del públic més jove, en edat escolar, i suposa el descobriment d’un nou valor del patrimoni de pedra seca: la seva idoneïtat per a ajudar a aprendre (llengua, ciències, etc.). En el llibre d’aquesta crònica, el destinatari de l’acció divulgativa és el jove i l’adult de tota procedència i condició, interessat en les cabanes, perxes, masos, marges, sitis i tants tipus de construccions rurals que la pedra de calar, amb les seves característiques particulars, ha permès bastir per tot el terme de la Fatarella.
- COMELLAS, Jordi:
- "Tines a la vinya", "Presència", Girona, 2-8 juliol 2004, pàgs. 18-21.
- "El gel del Moianès arribava fins a Mallorca", "Presència", Girona, 28 gener-3 febrer 2005, pàg. 23.
- "Tines de la Vall del Flequer", "Presència", Girona, 19-25 octubre 2007, pàg. 31.
- CONGOST, Rosa; BOVER, Andreu; RIPOLL, Ramon; FÈLIX, Jenar; BELLMUNT, Jordi; SOGBE, Erica; REBÉS, Xavier; REGUANT, Joan. La Pedra Seca. Evolució, Arquitectura i Restauració, Brau Edicions, Figueres, 2010.
- CONSTANTE LLUCH, Juan Luís. "Refugios rurales en el bajo maestrazgo: 'barraques y barraquetes". a Penyagolosa, nº15, 1980-1981, pàgs. 27-44.
- "Construccions amb pedra seca a Castellar de N'Hug", "L'Erol" nº60, Berga, 1999, pàgs. 21-22.
- "Construccions de pedra seca", "El Francolí" nº280, Conca de Barberà, 1 abril 2009, pàg. 15.
- "Construccions en pedra seca. Un patrimoni en alça, Les", Dovella nº83, ed. Centre d'Estudis del Bages, Manresa, març 2004, pàg.3.
- "Construeixen una espona de 50 metres al mas de les cigonyes", "La Veu de Flix" nº281, juliol 2003, pàg. 53.
- "Continua l'exposició "Tous i la pedra seca"", "La Veu de l'Anoia" nº1154, 22 octubre 2004, pàg. 43.
- COROMINAS, Ramon; COROMINAS, Jaume. "Els pous de glaç de Berga, la pobla i Bagà", "L'Erol" nº 24, Berga, 1988, pàgs. 27-30
- CORTEN PASCUAL, Josep. "Voluntariat per a la Preservació del Nostre Entorn Natural, Cervelló (Baix Llobregat)" a Pedra Seca nº11, Edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2005
- CORTES, Pere. "Aproximació a les barraques de vinyataire cobertes amb volta catalana", Fulls d'història local, l'Escala, març 1990, pàgs. 89-96.
- COSTA, Ernest. "La indústria de la neu al port de la Carrasqueta", suplement "Avui", 25 setembre 1988, pàgs. 18-20.
- COSTA, Teresa:
- "Barraques de pedra", "El 3 de vuit" nº1114, Alt Penedès, 28 novembre 2003, pàg. 56.
- "Poemes de pedra seca", "Diari de Vilanova" nº26437, Garraf, 6 octutubre 2006, pàg. 10.
- "Cossiol de la ruta del Cister, El", a "La Vanguardia", Barcelona 11 abril 2001, pàg. 2.
- CRUZ, J.; SEGURA, J.M. El comercio de la nieve: La red de pozos de nieve en las tierras valencianas, Generalitat Valenciana, València, 1996.
- "Cultura rural a recer de la secular barraca de pedra seca en època de recollida d'olives", "El Xic Torellenc" nº77, Alt Penedès, abril 2005 pàg. 2
- "Cupatge de la pedra, el vi i les lletres", "Diari del Baix Penedès", Baix Penedès, 21 abril 2006, pàg. 21.
- CURÓS i VILÀ, Joan:
- "Estudi estructural de l'arquitectura de la Garrotxa (I)". Diari de Girona, 25 de març del 1990.
- "Estudi estructural de l'arquitectura de la Garrotxa (II)". Diari de Girona, 1 d'abril de 1990.
- Arquitectura rural de la Garrotxa. 1ª edició (1er. Premi Obra escrita Joves arquitectes 1996), ed. Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Girona, Diputació de Girona, Universitat de Girona. Girona, 1994.
- Arquitectura rural de la Garrotxa, Estudi estructural. 2ª edició revisada i ampliada, ed. Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya Demarcació de Girona. Girona, 1999.
- Arquitectura rural de Catalunya. Metodologia d'anàlisi i d'internvenció, Tesi doctoral. UPC, 2003. Premi Extraordinari de Doctorat UPC.
- "Riquesa arquitectònica rural", a Dossier econòmic, Actual, 10 de juliol de 2004.
- "La nostra masia". Revista Solc, núm 40, Solsona, 2004, pàgs. 18-21.
- "L'arquitectura a pagès". El País, quadern. 13 de gener de 2005.
- "La masía: un referente arquitectónico para no olvidar". Revista RCT.Construmat, 2005.
- Les parets de pedra seca del Bosc de Tosca, ed. Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, 2006.
- Mas, masia, masada. El diàleg entre l'home i la terra. Catàleg de l'exposició al Palau Robert de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Juliol, 2006.
- DANES, Josep. Arquitectura popular: secció septentrional de la comarca d'Olot, Ed. Imp. de Casa Caritat, Barcelona, 1919.
- DANTÍ, Jaume; CANTARELL, Cinta; Cornellas, Pere. Pous de glaç al Vallès Oriental, ed. Consell Comarcal del Vallès, Granollers, 2007.
- DE BARGAS i FÀBREGAS, Jaume:
- "Barraquers o margeters", "El Brogit", nº307, Castellbell i el Vilar, desembre 2006, pàg.15.
- DE REVARDIT, Palol. "El Consell del Pla de l'Estany neteja el pou de glaç de Palol", "Diari de Girona", Girona 28 març 2000, pàg. 9.
- "Els pous de neu", "El Brogit" nº309, Castellbell i el Vilar, febrer 2007, pàg.8.
- DEFONTAINES, Pierre. Recerques sobre els diferents tipus d'habitatges a les Illes Balears, ed. Montblanch, Barcelona, 1978, pàg. 203.
- "Denuncia: destrucció del patrimoni a Vila-rodona (Alt Camp)" Pedra Seca nº3, Edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, juny 2002.
- "Departament de Treball ha concedit a l'Ajuntament els tres plans d'ocupació que havia sol·licitat, El", "Alcanar" nº8, Montsià, agost 2001, pàg. 25.
- DESCARREGA, Alexandra; ROSELL, Joan Ramon; NAVARRO, Antònia. "Pedra de calar de la Fatarella. Entre el coneixement popular i la caracterització científica", a Actes de la IV Trobada d'Estudi per la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans 2007, ed. Drac Verd, Sitges, 2008, pàgs. 129-134.
- "desidia administrativa deixa destruir una obra de pedra seca al sector de les Bases, La", "El Pou de la Gallina" nº175, Manresa, març 2003, pàgs. 8-10.
- DEU, Francesc "Arquitectura de pedra seca", "Forja" nº2940, Vallès Occidental, 19 març 2008, pàg. 17.
- DIVERSOS AUTORS. Les cabanes i els marges. 1r curset d'estiu sobre Arquitectura Popular, Ed. Associació Amis de l'Arquitectura Popular, Cervera, 2001.
- DIVERSOS AUTORS. Patrimoni de marjades a la mediterrània occidental. Una proposta de catalogació, Ed. Fodesma, Mallorca, 2001.
- DIVERSOS AUTORS. Construccions rurals en pedra seca, ed. BIC, nº 118, LLeida, setembre-octubre 2005
Recull d'articles de diversos autors al voltant de les construccions en pedra seca a Catalunya.
- DIVERSOS AUTORS: L’Albera: Arquitectura Popular i Tradicional, ed. Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Figueres, 2007, 132 pàgs..
D’entrada dir que, és un llibre que no tracta en la seva totalitat sobre pedra seca. La publicació recull els treballs de: Arnald Plujà (Els molins fariners de l’Albera marítima); Marine Camiade, Jean-Pierre Lacombe i Guy Barnades (El rec dels molins de la roca d’Albera; Denis Fontaine (Història d’una construcció: el pou de glaç del Puig d’en Cabot a Sureda; Jaume Plans (El paisatge en pedra seca de l’Albera); Begoña Cervera (Les carrerades. Patrimoni Cultural, Patrimoni Natural? Patrimoni de tots) i Xavier Luna-Batlle (Toponímia i construccions antigues de l’Albera). L’Albera és un espai transfronterer on hi ha interessants construccions de pedra seca: cabanes, pous de glaç, carrerades, feixes de pedra seca que arriben fins al mar... Destacar-ne el format amè de l’edició amb fotos de diferent tamany i text en català i francès.
- Diversos Autors. Turisme, pagesia i arquitectura popular, ed. Amics de l'Arquitectura Popular, LLeida, 2008.
Obra que recull les actes del 7è curset d'estiu d'Arquitectura Popular celebrat en diferents poblacions de LLeida l'any 2006. Es recullen les ponències, la part pràctica, les visites i el resum de la taula rodona.
- DIVERSOS AUTORS. Els marges, un tresor europeu, ed. Mallorca Rural, Mallorca, 2008, 40 pàgs. (català-castellà)
Quadern amè i rigurós que ens introdueix en els trets bàsics dels marges de Mallorca: tipologies constructives, entorn físic i natural, la tècnica construtiva, les eines o, fins i tot un breu vocabulari. Una curiositat d'aquest llibre és que la coberta fa un gravat en relleu d'un marge de pedra en sec.
- DIVERSOS AUTORS. Pedra Seca a les comarques de Tarragona. Patrimoni i paisatge., ed. Diputació de Tarragona, Tarragona, 2008, 95 pàgs.
Aquest llibre és un recull geogràfic pel paisatge en pedra seca de la demarcació de Tarragona, on la fotografia de bona qualitat destaca per sobre del text. Així la publicació s'estructura seguint dos eixos principals: d'una banda un primer apartat dedicat als elements característics de les construccions de pedra seca, l'ús de la matèria primera, els treballadors o la tècnica; en un segon apartat hi ha uns exemples de mostres constructives i de paisatge en pedra seca del Baix Penedès, del Baix Gaià, de la Plana de l'Alt Camp, la Conca de Barberà, el Montsant, les serres del Mestral i els altiplans i les planes i muntanyes de l'Ebre. En definitiva un llibre divulgatiu que enalteix l'art de l'arquitectura en pedra seca de les comarques de Tarragona.
- DIVERSOS AUTORS. Pous de glaç al Moianès. Associació Cultural Modilianum nº40, Moià, 2009, pàgs. 3-63.
Aquesta publicació recull tres articles d'historiadors sobre els pous de glaç al moianès.
Jaume Dantí ens parla de la importància de la indústria i el comerç del glaç com a complement econòmic i factor d'ascens social. En aquest sentit l'autor analitza l'abast de la producció del glaç, la seva comercialització i l'arrendament del subministrament a la ciutat de Barcelona i com afecta el procés d'enrriquiment d'algunes famílies com els Guàrdia de Castellterçol.
Cinta Cantarell destaca l'àrea geo-gràfica del Moianès com una de les més importants en nombre de construccions de Catalunya així com l'ús que es feia medicinal i alimentari, el procés del treball de la neu i el glaç i alguns aspectes arquitectònics dels pous.
Per últim, Jaume Perarnau va més enllà i analitza la situació europea i el procés de desaparicio de la indústria tradicional del glaç i la implantanció de la producció de gel artificial. L'autor contextualitza la indústria del gel català i del Moianès dins el marc mediterrani.
- DOMINGO, Jordi:
- "Casetes de volta de la provincia de Castellón", ", a I Congreso Nacional de Arquitectura Rural en piedra seca, Zahora nº38, Ed. Servicio Educación, Cultura, Juventud y Deportes, Albacete, 1993, pàgs. 471-478.
- "Marges i parets del Maestrat i els Ports" a Pedra Seca nº3, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, juny 2002.
- "eines dels margers (extracte del LLibre La construcció de pedra en sec a mallorca), Les", a Pedra Seca nº6, Edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, juny 2003.
- "Donen a conèixer les cabanes de volta de les Garrigues històriques", "Som Garrigues" nº84, Les Garrigues, 9-22 maig 2003, pàg. 13.
- ENRIC, Mª Francesca; MIRET, Mª Teresa; VICH, Ignasi. Pedra seca a l'Anoia, ed. Rafael Dalmau, Barcelona, 2006.
- "Entrevista a Josep Ayats Salvadó, marjaire", ed. Bic, nº108, Lleida, gener-febrer, 2004, pàgs. 12-15.
- EQUIP DE TREBALL:
- "L'arquitectura rural de la pedra seca", La Verna, Espolla, nº7, 1997, pàgs. 10-11.
- "L'arquitectura rural de la pedra seca II", La Verna, Espolla, nº8, 1997, pàgs. 4-5.
- "L'arquitectura rural de la pedra seca III", La Verna, Espolla, nº9, 1998, pàgs. 6-7.
- ESCOFET i GALIMANY, Josep:
- "Torrelles de Foix", a Pedra Seca nº19, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2009, pàgs. 18-19.
- "Monuments del poble", "El Xic Torellenc", nº69, Alt Penedès, abril 2003, pàgs. 14-18.
- "Escola Taller de les Valls del Montcau", "Montpeità" nº971, Sant Fruitós de Bages, 13 juny 2008, pàg. 5.
- ESCUDER PALAU, T. Notes sobre unes construccions de pedra seca (Les Useres, Castelló), Cuadernos de prehistoria y arqueologia castellonenses 6, 1979, pp. 313-320.
- "Es fa la II Trobada d'Estudi per a la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans", "La Proa" nº554, 26 octubre 2004, pàg. 16.
- ESPINAGOSA, Jaume. "Turisme, pagesia i arquitectura popular", "Nova Tàrrega", nº3237, Urgell, 22 febrer 2008, pàgs. 58-59.
- "Espluga dins una ruta de pedra seca, L'", "El Francoli" nº243, Conca de Barberà, 1 octubre 2005, pàg. 19.
- "Es recuperen les parets seques al Bosc de Tosca", "El Punt" ,Girona, diumenge 27 març 1988, pàg. 11.
- ESQUERDO, José. "Cobijo y agua: la piedra en seco de Cheste (Valencia) ", a I Congreso Nacional de Arquitectura Rural en piedra seca, Zahora nº38, Ed. Servicio Educación, Cultura, Juventud y Deportes, Albacete, 1993, pàgs.479-484.
- ESTEVE, Agustí:
- "Campanya per a la recollida de signatures per a la preservació i rehabilitació de les cabanes de pedra seca", "Dovella" nº78, ed. CEB, Manresa, 2002, pàgs. 60-61.
- "Cabanes al peu dels cingles del Bertí a la Vall de Tenes" a Pedra Seca nº4, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2002
- "Pou de gel a Oliana(Alt Urgell)" a Pedra Seca nº8, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2004
- "Problemàtica de la preservació de les barraques de pedra seca", a Actes de la IV Trobada d'Estudi per la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans 2007, ed. Drac Verd, Sitges, 2008, pàgs. 135-139.
- "Excursió: Cabanes de volta a les Garrigues", "Som Garriges nº106, 12-25 març 2004, pàg. 16.
- "Excursió del Club Excursionista Montblanc", "Nova Conca" nº648, Conca de Barberà, 25 febrer 2005, pàg. 28.
- "Èxit de les jornades sobre la pedra seca", "Diari del Baix Penedès", 24 d'octubre 2003, pàg. 17.
- FÀBREGA, Albert:
- "La pedra en sec a la vinya de Súria", "Dovella", nº78, ed. CEB, Manresa, 2002, pàgs. 7-16.
- "Les cobertes en falsa cúpula de les barraques de vinya" a Actes Congrés Els paisatges de la vinya, Manresa, octubre, 2003, pàgs. 139-146.
- "Les barraques de vinya a les rotondes de les carreteres" a Pedra Seca nº11, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, octubre 2005
- "El problema de les barraques en la documentació antiga", a Actes de la IV Trobada d'Estudi per la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans 2007, ed. Drac Verd, Sitges, 2008, pàgs. 110-115.
"Tres barraques del segle XVIII al Bages", a Pedra Seca, nº 19, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, abril 2009, pàgs. 3-4.
- "Una barraca de dos pisos a Castelltallat (Bages)", a Pedra Seca, nº 20, edita Patronat de Sant Galderic, Barcelona, 2010, pàg. 4.
- FABREGAT, Rosa. "Els poemes de pedra seca, de Nati Soler i Josep Vallès", "Portal Nou" nº194, Baix Penedès, 25 març 2006, pàg. 19.
- FARRÉS TRIAS, Josep M.:
- "Del Pont de Vilumara a Sallent", "Vacarisses" nº 452, abril 2006, pàg. 9. (la fotografia correspon a un forn de calç restaurat)
- "Cop d'ull al lèxic de pagès", "Vacarisses" nº 460, desembre 2006, pàg. 17.
- "Les balmes obrades", "Vacarisses" nº 464, abril 2007, pàgs. 10-12.
- "Cop d'ull al lèxic de pagès", "Vacarisses" nº 473, gener 2008, pàg. 13.
- "Els marges vells", "Vacarisses" nº 481, setembre 2008, pàgs. 13-14.
- "Pedra a pedra (les feixes)", "Vacarisses" nº 482, octubre 2008, pàgs. 8-10.
- "Les barraques de pedra seca", "Vacarisses" nº 483, novembre 2008, pàgs. 10-14.
- "Fatarella vol fer de la pedra seca un atractiu turístic, La", "Més Ebre" nº152, Baix Ebre, 12 novembre 2004, pàg. 22.
- FEBRER, Jaume. Els mestres de parets haguts a Ferreries, Col·lecció Monografies Ferrerienques, ed. Biblioteca Pública de Ferreries, Menorca, 1999.
- FEDUCHI, Luis. Itineraris d'arquitectura popular: els antics regnes de les quatre barres, ed. Blume-Labor, Barcelona, 1974.
- "Feixes i barraques al llom de la muntanya", "El Martinet" nº228, Alt Penedès, febrer 2008, pàg. 30.
- FÈLIX FRANQUESA, Jènar. "L'arquitectura de pedra seca als aspres i garrotxes d'Empordà", "Revista de Girona" nº224, maig-juny, 2004, pàgs. 55-61.
Les barraques de pedra seca de la Garriga d'Empordà. Jenar Fèlix Franquesa, 1a edició: novembre 2012, ed. Brau, Figueres.
Jenar Fèlix és un apassionat de la natura i la pedra seca. L’autor fa un treball minuciós sobre les barraques de la Garriga d’Empordà dels termes de Biure, Pont de Molins, Llers, Figueres, Avinyonet de Puig-ventós i Vilanant. Al llarg de més de 10 anys n’ha catal·logat prop de 500 construccions de falsa volta, tot fent-ne una classificació minuciosa pels diferents municipis de la Garriga d’Empordà.
La descripció és molt amena i parteix de l’anàlisi de l’evolució constructiva de les barraques de falsa volta, n’estudia a fons els seus elements constructius així com la seva contextualització històrica, tot profusament il·lustrat amb fotografies i gràfics. Per últim, destacar-ne el paper colonitzador que tingueren en aquest territori, el darrer a incorporar-se com a conreu en la fèrtil plana empordanesa.
Restauració de la Barraca del Collet del Castell (Castell de Pera, Sant Llorenç Savall)
Contacte amb nosaltres:
[email protected]