Qui som Butlletí digital Trobades Agenda Intercanvi Bibliografia Itineraris Mapa tipologic
Inici Intercanvi

Intercanvi


Cursos Professionals Apadrina

Edició Contacte

Intercanvi

En aquest espai volem acostar la gent que treballa a casa nostre en el món de la pedra seca amb la oferta formativa, com poden ser cursos d'aprenentatge.

Caseta pastoril de Pozuelo de Aragon 24/05/2011

Urgent cal consolidar les restes d'aquesta construcció única

Caseta pastoril de Pozuelo de Aragon 24/05/2011

Dona el teu suport per salvaguardar aquest patrimoni singular de l'Aragó

"Caseta pastoril" de Pozuelo de Aragon en perill de desaparició. 24 de maig 2011.
La caseta pastoril de cúpula més gran de l'Aragó, coneguda fins ara, ha perdut recentment una part dels seus murs i corre el perill inminent d'ensorrar-se per complert. Per això us demanem el suport d'entitats fent un escrit donant suport a la consolidació de les seves restes indicant que esteu sensibilitzats amb el patrimoni de la pedra seca i concretament en salvaguardar aquest element singular i únic. El correu electrònic s'ha d'enviar a:
-Dirección General de Patrimonio Cultural del Gobierno de Aragón - [email protected]
-Área de Cultura de la comarca del Campo de Borja - [email protected]
Per fer un recompte dels correus enviats quan envieu el missatge també haurieu de fer-ne una còpia oculta a: [email protected]
Gràcies per la vostra col·laboració. Entre tots ho podem aconseguir.
Els petits esforços de vegades poden arribar a moure muntanyes!!!

Reparació d'un portell a Albinyana

Josep M. Canal (2010). enllaços: http://www.scribd.com/doc/44573790 http://gallery.me.com/nalska#100443

Treballs d'arranjament del camí de La Llena de Tivissa a càrrec de l'equip de Gaetano de La Fatarella, mestres margenadors de la pedra en sec i una colla de voluntaris

Comissió de Medi Rural, Agrícola i Forestal de Torredembarra
Entre els mesos d'octubre del 2010 i febrer del 2011 han fet sortides puntuals per restaurar una barraca de pedra seca. Des de pujar les parets enserroades fins a col·locar la llinda de la porta i la base del sostre.
Font: http://medirural.blogspot.com

Comissió de Medi Rural, Agrícola i Forestal

Tasques de restauració d'una barraca a Torredembarra febrer 2011

Equip de restauració (Mallorca)

NOUS MARGERS A LA FINCA PÚBLICA DE SON REAL (MALLORCA).
La Fundació pel Desenvolupament Sostenible de les Illes Balears (FDSIB) duu a terme per segon any consecutiu un Taller d’Ocupació per la rehabilitació, restauració i construcció d’elements de paret seca a la finca pública de Son Real. L’objectiu d’aquest programa és la formació de persones de 25 anys o més, que estan situació d’atur, en l’ofici de la pedra en sec, també conegut com a "marger".

Els Tallers d’Ocupació, així com les Escoles Taller i les Cases d’Ofici són programes gestionats pel Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB) de la Conselleria de Turisme, Treball i Formació, compten amb el finançament de la Unió Europea a través del Fons Social Europeu i del Servicio Público de Empleo Estatal.

Les construccions de pedra en sec, en les seves diverses manifestacions, bancals, parets, barraques, forns de calç, són els principals elements vertebradors del paisatge rural a Mallorca. Pedra sobre pedra, l’ésser humà ha anat modelant i adaptant la natura per treure partit dels recursos naturals i ha generat, d'aquesta manera, paisatges amb característiques úniques i d'un alt valor etnològic i constructiu. De fet, l'excepcionalitat dels paisatges de pedra en sec, així com la seva importància socioeconòmica, són un dels valors que defensa la candidatura de la Serra de Tramuntana de Mallorca per a ser declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO.

Com a d’altres territoris el declivi de l'agricultura a mitjan segle XX va suposar la virtual desaparició dels margers a les illes. No obstant, en els darrers vint i cinc anys s’ha experimentat una recuperació de l’ofici gràcies al programes formatius promoguts per institucions públiques insulars.

Els programes d'Escoles Taller o Tallers d'Ocupació han suposat un impuls en l'aprenentatge de l'ofici, al mateix temps que han proporcionat una sortida professional amb futur, fent possible la recuperació de camins, marges i parets seques en tota l'illa.
En aquest cas, el Taller d’Ocupació de Son Real compta amb 10 alumnes i duu a terme la restauració de murs de delimitació, la construcció d’un paviment empedrat, el revestiment de parets amb pedra natural i la restauració i/o construcció d’elements etnològics com un claper de conills o dos colls de pou amb dintell.

La finca Pública de Son Real, és un enclavament únic de patrimoni històric i natural de Mallorca. Amb quasi 400 hectàrees, més de 4000m. de paret seca, àrea agrícola, zones dunars, platja, pinars i garriga; la fica disposa de programes i itineraris educatius per escolars i públic en general.

A més de la formació, les actuacions que desenvolupa el taller están contribuint a la recuperació de zones agrícoles, a la creació de noves àrees d’accés públic i a la integració de nous elements etnogràfics al programes de divulgació i visites de la finca.

Marc Ferré (Mallorca) 2011

Equip de restauració (Mallorca)

Trona finalitzada (Mallorca)

Restaurant marge pedra en sec (Mallorca)

Aixecant un marge (Mallorca)

SEMINARI TALLER: CONSTRUCCIONS DE PEDRA SECA I PAISATGE. (21 i 22 de maig 2011)
Cacis presenta el segon seminari de pedra seca i paisatge a les instal·lacions del Forn de la Calç a Calders (Bages). Incidint en el valor de les construccions de pedra seca com a element del paisatge naturalment humanitzat amb l'aplicació inconscient de formes de treball sostenibles. Un seminari concentrat i actiu en quant al treball de camp. Descarregar el programa.
Per més informació: [email protected]

12è Curset d'Estiu d'Aquitectura Popular

De l'1 al 5 d'agost 2011

PRESENTACIÓ 12è CURSET D’ESTIU D’ARQUITECTURA POPULAR DECORACIÓ I
AUSTERITAT EN L’ARQUITECTURA
POPULAR
Cervera, Guimerà, Pelagalls, Vilanova de Meià i Tàrrega
De l’1 al 5 d’agost de 2011
Inscripcions
Per correu electrònic: [email protected]
[email protected]
Matrícula ordinària 85 €; socis d’Amics de l’Arquitectura Popular 80 €;
carnet jove, estudiants d’arquitectura i jubilats, 75 €.
Amb la matrícula hi ha dret a: un dossier, un diploma i el dinar de l’últim dia.
Places limitades. S’hi pot participar a partir de 16 anys.

Crèdit
El curset comptabilitza per un crèdit i mig als estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (UPC)

Organitza
Amics de l’Arquitectura Popular

La matrícula es farà efectiva el primer dia del curset
El curset es realitzarà en indrets diferents. Cada dia es realitza en una població diferent i s’aprofitarà per conèixer l’arquitectura popular de la zona.

Publicacions
Es preveu realitzar una edició amb el recull de les activitats del curset d’enguany, que formarà part de la col·lecció Arquitectura Popular, dels qual ja s’han publicat els següents:

1. Les cabanes i els marges.
2. El territori i la casa.
3. L’arquitectura dels oficis.
4. L’arquitectura de l’aigua.
5. Religiositat en l’arquitectura popular.
6. L’arquitectura de terra.
7. Turisme, pagesia i arquitectura popular.
8. Cal protegir l’espai rural?
9. Arquitectura sostenible, moda o necessitat? 10. Els materials de l’arquitectura popular (en impremta).
11. La modernitat, un projecte mal entès? (en preparació).

Professors participants:
Carme Bergés, Directora del Museu Comarcal de Cervera
Ramon Bernaus, historiador. Vilanova de Meià
Maria Teresa Canals, Museu de l’Estampació de Premià de Mar
Rosa Maria Canela, antropòloga.
Vicent Loscos, químic i estudiós de l’arquitectura popular. Agramunt
Joan Duch Mas, historiador. Guimerà
Josep Maria Jujol Jr., historiador de l’art, Tarragona
Josep Maria Llobet, Dr. en història. Cervera
Ramon Ninot, artista, treballa fusta i pedra. Ha treballat de paleta. Cervera
David Porta, advocat, llicenciat en exactes. Hostafrancs
Josefina Roma, antropòloga, Barcelona
Joan Rovira, estudiós del territori i de les carrerades, Les Masuques
Salvador Tarragó, Dr. Arquitecte, professor ETCCPB, UPC, Sant Cugat del Vallès
Emili Sempere. Especialista en la història de la ceràmica. Barcelona
David Tous, agrònom i estudiós de l’arquitectura popular, Verdú
Organitza: Amics de l’Arquitectura Popular
Coordinen:
Josep Mora, David Porta i Marina Porta
www.arquitecturapopular.com

Pot semblar un contrasentit dedicar una part del curs a l’anàlisi dels elements decoratius en l’art i l’arquitectura popular, ja que, per essència, aquestes obres es basen en l’austeritat i la simplicitat de formes.
Si ens fixem en una cabana o barraca ens podem adonar de la varietat formal i dels diferents sistemes emprats per construir la porta. Aquesta riquesa de solucions ve donada pel tipus de material i l’enginy de la persona. I
es fa difícil d’entrada esbrinar on comença el que anomenem elements ornamentals i on, els elements de la mateixa estructura.
Si fem un salt d’escala i ens fixem en un habitatge rural, la riquesa decorativa la podrem trobar en molts dels diferents camps que la integren; com a exemple:
En un mur, en les llindes i lloses dels balcons.
En fusteria, en les portes exteriors i interiors, a l’embigat, al mobiliari, a les tanques de l’exterior.
En ceràmica, als paviments, a les rajoles de les cuines i interiors, als ràfecs de rajola, a les teules, teules de carener, canalons i baixants.
En la forja, a les baranes i estris de la cuina i del foc a terra.
Als estris de la casa. En cistelleria. En teixits…
Després de comprovar aquests exemples podem adonar- nos de que aquesta decoració és mes racional que supèrflua; es deriva de la construcció tradicional i coincideix amb el que diuen els tractats de construcció del S. XVIII fins als arquitectes del GATCPAC. Tot un detall
per parlar de la unitat de la construcció, que es manifesta en el referent que representa l’arquitectura popular en l’arquitectura moderna. I també en les relacions entre la ceràmica i l’arquitectura a través del temps.
Aquests elements que acaben de donar caràcter a l’obra poden estar imbricats en la mateixa estructura –el material immoble– o bé són estris que omplen aquests espais –materials mobles. Aquests es poden localitzar als inventaris de béns.
Si entenem per decoració l’embelliment d’elements estructurals, i per ornamentació, l’embelliment de superfícies -com una doble pell–, ens podem adonar d’entrada de perquè utilitzem el mot decoració, ja que està més
proper a l’arquitectura popular.
Les lliçons i les pràctiques aniran a l’entorn de la varietat de les obres on s’ha cercat utilitat, bellesa i espiritualitat.
Ben segur que l’estudi d’aquest apartat ens ajudarà a conèixer millor aquest patrimoni que encara avui és de referència.

PROGRAMA
Dilluns, dia 1. Presentació i objectius
Cervera, la Segarra
. Paranimf de la Universitat
9.00 h Inscripció.
9.30 h Presentació, programa i objectius del Curs.
9.45 h Lliçó 1. L’arquitectura popular com a referent de l’arquitectura moderna. Salvador Tarragó.
11.30 h Lliçó 2. Elements decoratius a les cases de Cervera (segle XVIII). Josep M LLobet.
12.30 h Pràctica 1a part. Treball en fusta. Ramon Ninot.
16 -18 h Pràctica 2a part. Treball en fusta. Ramon Ninot.
18.30 h El paper pintat en la decoració d’interiors, per Maria Teresa Canals.
Visita a la Casa Museu Duran i Sanpere, per
Carme Bergés i Maria Teresa Canals.

Dimarts dia 2
9-11,30 h Reparació de la pleta de Mont-roig. Ramon Ninot, David Porta i Eusebi Velera.
Guimerà, l’Urgell. A la Cort del Batlle, Museu de Guimerà
12 h Lliçó 3. Decoració i simbologia. Josefina Roma
13 h Lliçó 4. Els safarejos a la Conca de Barberà.
Rosa Maria Canela.
16 h Lliçó 5. La ceràmica en l’arquitectura. Emili
Sempere.
17 h Guimerà i detalls d’arquitectura popular, Joan Duch.
Visita a la població i l’entorn.

Dimecres dia 3
9-11.30 h La pleta de Mont-roig. Projecte d’intervenció.
David Porta i Eusebi Velera.
Pelagalls, la Segarra. A la sala d’actes municipal
12 h Lliçó 5. El rellotge de sol. David Porta.
Construcció d’un rellotge portàtil de sol.
18 h Visita guiada per Martí Fontanelles. Els rellotges de sol de l’església romànica de Pelagalls.
Les pletes de Pelagalls i Concabella.

Dijous dia 4
9-11.30 h La pleta de Mont-roig. Projecte d’intervenció.
Ramon Ninot, David Porta i Eusebi Velera.
Vilanova de Meià, la Noguera. A la sala d’actes municipal
12 h Lliçó 7. Estructura i materials en cabanes i
barraques. Vicent Loscos.
13 h Lliçó 8. La catalogació de les cabanes del
terme de Verdú. David Tous.
16 -18 h Introducció a l’entorn de Vilanova. Ramon Bernaus.
18 h Visita guiada per Ramon Bernaus.

Divendres dia 5
Tàrrega, l’Urgell
. Sala d’actes de la Biblioteca
10.00 h Lliçó 9. Diferències entre una cabana i una barraca. Josep Maria Jujol Jr.
10.45 h Lliçó 10. De l’era al forn de pa. Joan Rovira.
11.30 h Valoració del curset i elaboració de les conclusions.
12.00 h Taula rodona: La moda de la sostenibilitat pot ajudar a salvar el camp? Modera Vicent Loscos, amb la participació de cinc personatges relacionats amb el tema.
• Lliurament dels premis del 11è concurs de manteniment de cabanes, pletes i marges.
• Concessió de diplomes als col·laboradors d’honor de l’arquitectura popular a persones i entitats que s’han distingit pel seu interès cap a l’arquitectura popular.
• Lectura de les conclusions i exposició dels treballs realitzats.
14.00 h Dinar de tots els participants.
• Lliurament de diplomes als participants.
• Lliurament d’un regal sorpresa per als inscrits, realitzat per Ramon Ninot.

Descarregar les bases del 12è CURSET D’ESTIU D’ARQUITECTURA
POPULAR DECORACIÓ I AUSTERITAT EN L’ARQUITECTURA POPULAR
Cervera, Guimerà, Pelagalls, Vilanova de Meià i Tàrrega
De l’1 al 5 d’agost de 2011

TALLER CONSTRUCCIONS DE PEDRA SECA I PAISATGE (22 i 23 d'octubre 2011).

Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç de Calders.

- Reconstrucció d'una barraca de vinya i dels marges pròxims.

- Més informació i inscripcions a: tel. 93-8309159, correu: [email protected]

Es reinstal·la la barraca de vinya a tocar del recinte emmurallat del parc arqueològic d'Olèrdola

Un notable exemple d'arquitectura en pedra seca

Les barraques de vinya són construccions d’arquitectura tradicional que trobem a bona part del territori català i en especial a la zona compresa entre el Penedès i camp de Tarragona. Estan relacionades amb les feines agrícoles i són molt comuns a tota la Mediterrània.

Situada prop de l’antiga cruïlla d’accés al recinte, al peu de la carretera que puja al castell, la barraca estava afectada plenament pel nou traçat de desdoblament de la C-15 i s’havia començat a enrunar. La barraca, declarada Bé Patrimonial Protegit pel l’Ajuntament d’Olèrdola l’any 2005, va haver de ser desmuntada per la construcció de la nova carretera.

Les obres de reinstal·lació de la barraca d’Olèrdola, que van començar dilluns 26 de setembre, són dutes a terme per una empresa especialitzada en el treball de pedra en seca de La Fatarella i assumides per l’empresa Dragados, adjudicatària de les obres de desdoblament de la C-15. L’Ajuntament d’Olèrdola i la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia de Catalunya han col·laborat estretament per poder finalment recuperar la construcció, que serà instal·lada a l’exterior del recinte emmurallat del castell d’Olèrdola.

Amb motiu de la reinstal·lació de la barraca, dijous 29 de setembre s'organitza una jornada de portes obertes de 10 a 14 h, en la que Núria Molist, responsable del MAC Olèrdola explicarà tot el projecte.

Nova estructura de pedra seca
(01/09/2011)
Des de fa un temps han sorgit arreu del país un nombre d’associacions que amb un seguit d’activitats, com exposicions, publicacions i tallers de reconstrucció, han donat a conèixer i han tret de l’anonimat el llegat que ens han deixat els nostres avis, treballadors incansables del camp, pagesos i margeters. Hem refereixo a les modestes estructures construïdes tant sols amb la pedra extreta dels conreus, les anomenem barraques de pedra seca .
Amb aquest degoteig de reivindicativa informació s’ha aconseguit, que cada vegada se’n destrueixin menys, fins el punt de veure’n ressorgir alguna de nova planta.
Us aporto el testimoni gràfic de la barraca de pedra seca, de més recent construcció, que jo en tingui notícia, al Penedès.
Es tracta de dues estructures de planta quadrada, adossades pel vèrtex, cadascuna amb el portal d’arc de mig punt, amb plançons de lliris blaus a la coberta. La seva ubicació és en una nova rotonda, a la carretera d’accés al polígon de les Planes a la Bisbal del Penedès.

Josep Vallès Campanera

Reconstrucció de la barraca d'Olèrdola

Foto MAC-Olèrdola

Reconstrucció barraca

Museu d’Arqueologia de Catalunya-Olèrdola

Reconstrucció barraca

Museu d’Arqueologia de Catalunya-Olèrdola

Aixecant les parets de la barraca

Museu d’Arqueologia de Catalunya-Olèrdola

Reconstrucció barraca d'Olèrdola

Museu d’Arqueologia de Catalunya-Olèrdola

La barraca gairebé enllestida

Museu d’Arqueologia de Catalunya-Olèrdola

Ajudant a tapar de terra la coberta

Museu d’Arqueologia de Catalunya-Olèrdola

Reconstrucció d'un marge. Jornades sobre la pedra en sec

Lloc
Centre d'Educació Ambiental del Parc Natural | Alfara de Carles

Preu
Gratuït

Taller
L’expert en construccions de pedra seca Ramon Benet Arasa d’Aldover, ens explicarà en què consisteix la tradició dels marges de pedra seca a les nostres terres. Observarem la funció dels marges per evitar l’erosió i la seva importància com a refugi d’insectes i rèptils. En acabar participarem en la reconstrucció d’un marge. Cal portar esmorzar i aigua.

Data
dissabte 29 i diumenge 30 octubre 2011

Informació i inscripció
Centre d'Informació del Parc Natural dels Ports al Baix Ebre
Av. Val de Zafán, s/n
43520 Roquetes
Tel. 977 500 845
[email protected]

Jornades teòrico-pràctiques sobre la pedra en sec
29 d’octubre, de 16 a 20 h i 30 d’octubre, de 9 a 13 h
Centre d’Educació Ambiental d’Alfara de Carles

DISSABTE 29
16:00 h. Les construccions de pedra des d’un context històric: dels íbers
a l’època medieval. Paula Santamaria. iPROJECTA.
16:45 h. Importància de la pedra en sec des del punt de vista paisatgístic i
patrimonial. Jordi Blay. Universitat Rovira i Virgili.

17:30-17:45 h. Descans

17:45 h. Tipologies de construcció en pedra en sec (marges, pous,
barraques, sínies, etc.) i exemples al Baix Ebre i Montsià. Miquel Subirats.
Tècnic en construccions tradicionals.

18:30 h. Presentació de l’Inventari de construccions menors en pedra
seca al Parc Natural dels Ports. Pepa Nogués. Guies del Port.
Construccions de pedra en sec als pobles d'Arnes, Horta de Sant Joan i
Prat de Comte. Estudi realitzat per l'Ecomuseu dels Ports per encàrrec de
l'IPEC (Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya). Rosa Canela.

19:15 h. Les construccions de pedra seca com a hàbitat. Pau Gimeno.
iPROJECTA.

DIUMENGE 30
De 9 a 13 hores: Reconstruïm una solcida (portell) d’un marge. L’expert en construccions de pedra seca Ramon Benet Arasa, d’Aldover, ens explicarà les bases per treballar la pedra en sec mentre farem una pràctica consistent en reconstruir una part d’un marge que ha caigut amb el pas dels anys.
Cal portar esmorzar i aigua.

Preu:
Gratuït

Informació i inscripció: C.I. del Parc Natural dels Ports al Baix Ebre. Tel. 977 500 845

Restauració dels portells (marges caiguts) a la partida dels Segurets de la Fatarella (marges de davant del Casal)
Del 28 de gener al 24 de març de 2012
Aprèn a fer i refer marges amb pedra en sec, una professió del passat amb futur

Programació:
El curs es farà els dissabtes al matí de 9 h a 13.30 h amb una pausa de mitja hora per esmorzar.
Els dies del curs seran: 28 de gener, 11 i 25 de febrer, i 10 i 24 de març.
Durant el curs es combinaran classes pràctiques i teòriques.

Data límit d'inscripció:
18 de gener

Més informació i inscripcions:
FUNDACIÓ EL SOLÀ
C/ Solà, 23 - 43781 La Fatarella
Tel. 977 41 39 02 / Mb. 676 327 609
[email protected]

Una idea per restaurar una finca a la "Capella Sixtina" de la pedra en sec: el Barranc de Biniaraix a Mallorca

Disfrutar a canvi de restaurar: es busquen aportacions econòmiques per la restauració d'una finca al Barranc de Biniaraix (Serra de Tramuntana - Mallorca).
La idea és que mitjançant l'aportació econòmica d'un grup de persones d'arreu -màxim 10 persones o entitats col·laboradores- es pugui dur a terme la restauració d'un espai ple de murs de pedra seca, oliveres i un refugi.
L'abandó de les tasques tradicionals degut a la manca de rendabilitat, la manca d'accès en cotxe i el pas del temps han anat degradant aquest espai meravellós. Cal netejar l'olivar de plantes invasores i tornar a podar les velles oliveres, cal arreglar els marges caiguts i restaurar la petita caseta d'eines existent.
Durant 15 anys, els col·laboradors podran gaudir per torns de la finca i del refugi que, una vegada restaurat, és ideal per a estades de cap de setmana, amb unes vistes espectaculars. Una oportunitat per salvar de la degradació un espai singular.

Per més informació podeu veure la pàgina:

http://picasaweb.google.com/tonifontg/1738#5429652254933574834

o contactar amb un dels impulsors: ([email protected])

TALLER Dissabte, 27 de març
A 2/4 de 6 de la tarda,
Taller. L’ofici de picapedrer: eines, tècniques i textures. A càrrec de Jordi Martí Castellà (artesà picapedrer).
Qui hi vulgui participar ha de portar guants, ulleres i roba per embrutar.

A la Plaça Ramon Folch (Bellpuig)

PROPOSTA SEMINARI PEDRA SECA 24 i 25 abril 2010

CACIS presenta la proposta del segon seminari de pedra seca i paisatge a les seves instal·lacions del Forn de la Calç a Calders.

Es tracta d’insistir en el valor de les construccions de pedra seca com a element del paisatge naturalment humanitzat amb l’aplicació inconscient de formes de treball sostenibles.

En aquesta ocasió es planteja un seminari mes condensat i actiu en quan al treball de camp.

PROGRAMA
Dissabte 24 d’abril
09:30: Recepció/ esmorzar
10:00: Excursió amb visites a barraques de vinya, parets de pedra seca, paisatge, forns de calç
12:00: Exposició de Texll Cisa sobre “arquitectures integrades”14:00: Dinar estil CACIS
16:00: Preparació del treball pràctic de pedra seca amb Valentí EscaleSituacióTipus d’einesMaterialsPreparació espaisInici treballs
19:00: fi jornada

Diumenge 25 d’abril
09:30: arribada i esmorzar
10:00: Treball pràctic
15:00: Dinar estil CACIS i conclusions
18:00: Fi jornada i seminari.

PREUS
Dissabte 24 mati sense dinar…………30,00€
Dissabte 24 mati amb dinar……………45,00€
Dissabte i Diumenge complert……...150,00€
Preus especials per grups

RESERVES
Tf 938202332, 938309159, 620920952
[email protected]

Curs de construcció de marges

1, 15 i 29 de maig de 2010

Curs de construcció de marges
1, 15 i 29 de maig de 2010
(inscripcions fins el 27 d'abril 2010)

Inscripcions i més informació a la web: http://www.aladrell.org

A càrrec de
Jordi Martí (Artesà picapedrer)

Dirigit a
Qui vulgui rebre una formació teòrica i pràctica bàsica per aprendre a construir un marge amb la tècnica constructiva de la pedra en sec. Alhora que conéixer els materials i a utilitzar correctament les eines de treballar la pedra.

Número de participants
Màxim 25 persones

Preu
25 Euros el curs + 20 Euros si us quedeu al dinar del dies 15 i 29. (Menú dinar: Amanida, brasa, beguda, postres i café)

Descripció
El curs estarà organitzat de forma rotativa, de manera que cada participant assumirà el rol i aprendra cada un dels passos que ha de conéixer un marjaire. Cada participant serà en cada moment part activa de l'activitat, viura i aprendra en pròpia persona l'ofici del marjaire.
Cada pas d'aquest procés estarà explicat en una fitxa que es donarà a cada participant.
El primer dia es presentarà el curs i es farà una xerrada teórica sobre els marges per tal de poder explicar la seva funcionalitat, les diferents tipologies que trobem, tècniques constructives, ... S’acabarà aquest primer dia amb una visita a alguna de les pedreres del territori i veurem diversos marges de la zona.

Material
Cal portar ulleres de protecció, guants de seguretat i roba adequada.

Taller pràctiques barraca del "Quimeres"

12/14 de març de 2010 Mont-roig del Camp

Curs "l'art de la pedra seca: barraques"

12-14 març 2010. Foto: Esther Bargalló

Curs "l'art de la pedra seca: barraques"

Grup de treball 12/14 març 2010. Foto Esther Bargalló

Curs "l'art de la pedra seca: barraques"

Grup de treball 12/14 març 2010. Foto: Esther Bargalló

Curs "l'art de la pedra seca: barraques"

Barraca restaurada 12/14 març 2010. Foto Esther Bargalló

Curs "l'art de la pedra seca: barraques"

Grup de treball 12/14 març 2010. Foto Esther Bargalló

Curs "l’art de la pedra seca: barraques"

El Gepec ( grup d’estudi i protecció dels ecosistemes catalans), amb la col·laboració del Centre Miró-Grup barracaire de Mont-roig del Camp, va organitzar, els dies 12, 13 i 14 de març, el curs "L’art de la pedra seca: barraques", que té el reconeixement d’activitats de formació permanents adreçades al professorat per part del Departament d’Educació de la
Generalitat de Catalunya.
El curs s’inicià el divendres 13 al vespre, amb una xerrada a càrrec del Josep Gironès Descarrega autor, entre altres llibres, de “L’art de la pedra en sec a les comarques de Tarragona”.
El dissabte 13, sota el guiatge del monitor Albert Gavaldà Palacín (mestre marger), s’inicià la pràctica del curs, que consistí en fer l’acabament de la falsa cúpula de la barraca del “Quimeres”, situada al terme de Mont-roig del Camp.
Aquesta barraca, que es troba enmig d’una zona boscosa a la partida de les Forques, tenia la part central de la coberta enfonsada i es començà a fer el tancament amb la tècnica d’aproximació de filades, posant pedres aplanades fins que el forat quedà força reduït i es coronà amb una gran llosa, l’anomenada cobertora.
Un cop acabat el tancament es va procedir al recobriment de la falsa cúpula amb pedruscall i damunt s’hi posà terra. Per rematar la coberta exterior no s’oblidà un element decoratiu, el caramull o cimadal. El resultat va ser molt satisfactori.
Com que tots els participants no podien estar treballant alhora damunt la barraca, es van anar fent torns i, mentre uns tancaven la coberta els altres aprenien a fer un mur de pedra seca.
Dissabte a la tarda es va donar la feina per acabada i, diumenge al matí, tot el grup es dirigí a la barraca del “Miquel Terna”, també al terme de Mont-roig del Camp. Aquesta barraca ja la va restaurar l’any passat el Gepec, amb la col·laboració del grup barracaire de Mont-roig però, per manca de temps, no es va poder acabar i faltava arranjar la part posterior. Es va dedicar part del matí a la seva rehabilitació i, un cop enllestida la feina, els participants al curs van poder visitar i admirar algunes de les barraques més espectaculars del terme.
Informa: Esther Bargalló

Grup Taller

la Bisbal del Penedès 24/08/2008

Grup acció durant Taller Aprenentatge

La Bisbal del Penedès 24/08/2008

Per contactar amb nosaltres: [email protected]

Curs URV a la Fatarella
Del 13 al 17 de juliol de 2009, dins els cursos de la Universitat d’Estiu de la URV, se n’impartirà un a la Fatarella coorganitzat per la Unitat de Geografia de la URV (el professor Jordi Blay) i la Fundació el Solà. Aquest curs té un valor de 3 crèdits de lliure elecció. El títol de curs és “Els paisatges de la pedra seca. Significació i inventari”.

Els dos primers dies es faran diferents xerrades teòriques a la seu de la Fundació, obertes a tothom que tingui interès pel tema, i seran lliures, l’única condició és que abans ens ho haureu de comunicar, per qüestions d’espai.

El director del parc nacional de les Cévennes (Occitània), Didier Lécuyer, farà dues ponències; en la que es titula «La protecció del medi i el paisatge com a forma de desenvolupament local» ens explicarà com han donat un valor afegit als productes agrícoles d’aquella zona pel fet d’estar cultivats en llocs on es mantenen les marjades de pedra seca.

Tríptic per inscriure's

Restauració d'un mur de pedra seca a Torredambarra
LA PEDRA SECA AL GR 92 AL SEU PAS PER TORREDEMBARRA
Dissabte 23 de maig, alguns membres de la Comissió del Medi Rural del Consell Municipal de Sostenibilitat de Torredembarra, amb el suport de l’Ajuntament, vàrem fer la segona
intervenció al GR 92 al seu pas pel terme municipal.

Aquest GR, que en diuen “del litoral”, perquè travessa la península sense allunyar-se gaire
del mar, passa per Torredembarra al costat de l’autopista i s’endinsa pel camí que porta a La Pobla de Montornès, tot passant pel Coll de Creus.

El dia 9 de març vàrem fer una primera visita d’inspecció. Després de travessar l’autopista, el recorregut està emmarcat per uns murs de pedra seca. Els de la banda esquerra estan molt bé conservats, però a la banda dreta hi havia tres grans esvorancs i estava desfeta una entrada a la finca. Tot això és el que ens hem proposat recuperar .

El dia 5 d’abril vàrem fer la primera intervenció: retirar les pedres que han caigut al camí,
separant-les segons les mides, ja que després tenen diferent utilitat, i començar la reparació de l’esvoranc més gran, que vàrem deixar refet fins l’alçada d’una persona.

Dissabte 23 de maig vàrem acabar aquest gran esvoranc i també l’entrada a la finca. Va
suposar un esforç considerable, però ara, amb la feina ja feta, fa goig i produeix satisfacció.
Cal dir que cada dia, mentre treballem, veiem passar gent que recorre el GR. És important, doncs, que ofereixi una bona imatge.

El dissabte 13 de juny hem continuat restaurant el marge del GR-92 al seu pas per Torredembarra. Vam tenir l'agradable visita / ajuda d'en Marc de l'Argilaga i d'en Quim de Torredembarra qui ens va explicar trucs de l'ofici i formarà part de la colla a partir d'ara.

Teresa Minguijón
Membre de la Comissió de Medi Rural, Agrícola i Forestal del Consell Municipal de
Sosteniblitat de Torredembarra.

mur finalitzat després de la restauració

Torredembarra 2009

Intervenció mur GR

Torredembarra 2009

Mur ensorrat abans de l'actuació

Torredembarra 2009

Mur restaurat del GR de Torredembarra

Després de la restauració 2009

Mur ensorrat del GR de Torredembarra

Foto 9 març 2009

Restauració d'un mur de pedra seca a Torredambarra
LA PEDRA SECA AL GR 92 AL SEU PAS PER TORREDEMBARRA
Dissabte 23 de maig, alguns membres de la Comissió del Medi Rural del Consell Municipal de Sostenibilitat de Torredembarra, amb el suport de l’Ajuntament, vàrem fer la segona
intervenció al GR 92 al seu pas pel terme municipal.

Aquest GR, que en diuen “del litoral”, perquè travessa la península sense allunyar-se gaire del mar, passa per Torredembarra al costat de l’autopista i s’endinsa pel camí que porta a La Pobla de Montornès, tot passant pel Coll de Creus.

El dia 9 de març vàrem fer una primera visita d’inspecció. Després de travessar l’autopista, el recorregut està emmarcat per uns murs de pedra seca. Els de la banda esquerra estan molt bé conservats, però a la banda dreta hi havia tres grans esvorancs i estava desfeta una entrada a la finca. Tot això és el que ens hem proposat recuperar .

El dia 5 d’abril vàrem fer la primera intervenció: retirar les pedres que han caigut al camí, separant-les segons les mides, ja que després tenen diferent utilitat, i començar la reparació de l’esvoranc més gran, que vàrem deixar refet fins l’alçada d’una persona.

Dissabte 23 de maig vàrem acabar aquest gran esvoranc i també l’entrada a la finca. Va suposar un esforç considerable, però ara, amb la feina ja feta, fa goig i produeix satisfacció.
Cal dir que cada dia, mentre treballem, veiem passar gent que recorre el GR. És important, doncs, que ofereixi una bona imatge.

El dissabte 13 de juny hem continuat restaurant el marge del GR-92 al seu pas per Torredembarra. Vam tenir l'agradable visita / ajuda d'en Marc de l'Argilaga i d'en Quim de Torredembarra qui ens va explicar trucs de l'ofici i formarà part de la colla a partir d'ara.

Teresa Minguijón
Membre de la Comissió de Medi Rural, Agrícola i Forestal del Consell Municipal de Sosteniblitat de Torredembarra.

Curs "l'art de la pedra seca: barraques"

Grup de Treball 12/14 març 2010. Foto Esther Bargalló

Taller Pedra Seca

TALLER MATINAL DE PEDRA SECA
(a Mas Vilella, la Bisbal del Penedès.)

La tècnica constructiva de la pedra col·locada en sec, s’ha transmès de generació en generació, avui en dia pràcticament s’ha perdut, per l’ utilització d’altres sistemes constructius.

La pedra, de sempre, va servit per que els pagesos ordenessin el territori, amb l’ajuda tècnica d’uns especialistes, els margeters. Uns terrenys farcits d’aquesta matèria calcària, terres aspres del Baix Penedès interior, els nostres predecessors humanitzaren el paisatge, un paisatge fet a cop de martell i tascó, i cal afegir suor.

Els Cellers Jané Ventura i el col·lectiu de la revista El Marge, ha organitzat aquest diumenge 24 d’agost un exitos i concorregut taller de pedra seca, amb la participació de margeters locals, en S. Vila, S. Marcè, J. Rovira, R. Rovira, i altres de pobles i comarques veïnes a Mas Vilella a la Bisbal del Penedès.

La tècnica, o caldria dir l’art, l’han mostrat els margeters, la conversa, les anècdotes, els records l’han aportat tots plegats, estudiosos, curiosos alumnes d’un matí. Els nens, gaudiren de la demostració, per part d’en R. Vidal i la popular Fúria, el cavall, de la demostració de com és llaurava la terra, amb el forcat i l’animal.

L’ esmorzar i la presentació, i cata, dels nous vins, nats entre els marges que envolten el mas de la família Jané, arrodoniren una emotiva diada. Activitats com aquesta, que pronte serà tradició, gràcies a la gent de El Marge , ajuden a recuperar, o millor dit, ajuden a enrederir la pèrdua d’aquest ancestral art.

Josep Vallès Campanera

Taller ocupacional (restauració murs pedra en sec)

Fundació pel Desenvolupament Sostenible de les Illes Balears (FDSIB)

TALLER D'OCUPACIÓ PER ATURATS A LA FINCA PÚBLICA DE SON REAL.

La Fundació pel Desenvolupament Sostenible de les Illes Balears (FDSIB) ha posat en marxa, a la finca pública de Son Real un Taller d’Ocupació per la rehabilitació, restauració i construcció d’elements de paret seca. L’objectiu d’aquest programa és la formació de persones de 25 anys o més, que estan situació d’atur, en l’ofici de la pedra en sec, també conegut com a "marger".

Els Tallers d’Ocupació, així com les Escoles Taller i les Cases d’Ofici són programes gestionats pel Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB) de la Conselleria de Treball i Formació amb finançament de la Unió Europea a través del Fons Social Europeu. A més de la formació professional tenen, com a finalitat, intervenir en la rehabiltació d’espais públics i facilitar la inserció laboral dels alumnes-treballadors inscrits. El programa, en funcionament des del més de novembre, té una durada d’un any, compta amb 8 alumnes i un equip formador compost un mestre d’ofici i el director del programa. Les iniciatives que s’estan desenvolupant en el marc d’aquest taller són la restauració de murs de paret seca, la construcció de diferents elements entològics com són una sínia, un forn de calç i un claper de conills i la construcció d’un paviment empedrat. D’altra banda s’imparteix una formació complementària formada pels mòduls d’Orientació Laboral i Prevenció de Riscos Laborals, Informàtica i Català.

La finca pública de Son Real constitueix un autèntic tresor natural i històric. Amb 395 hectàrees, compta amb edificis de gran valor patrimonial, una extensa àrea agrícola, zones dunars, pinars i garriga, més de dos kilòmetres de platja verge i un conjunt arqueològic excepcional on destaca la necròpolis de la punta des Fenicis, a peu de la mar, datada del segle VII abans de la nostra era.

Aquesta iniciativa s’integra perfectament entre el objectius de Son Real com son la millora i manteniment de les seves infraestructures, l’explotació agropecuària i la divulgació dels més de 3000 anys d’història continguda en els seus límits.

L’esforç que du a terme la Fundació pel gaudi públic de la finca de Son Real es veu acompanyat amb l’aposta per la implementació de programes de formació i ocupació que, alhora que generen feina i formació a persones desocupades, potencien la recuperació i el manteniment de l’inmens patrimoni illenc de la pedra en sec.

Marc Ferre Alemany
Taller Ocupacional
Balears-Sostenible

Taller ocupacional

Fundació pel Desenvolupament Sostenible de les Illes Balears (FDSIB)

Taller ocupacional (restauració murs)

Fundació pel Desenvolupament Sostenible de les Illes Balears (FDSIB)

Taller ocupacional (participants)

Fundació pel Desenvolupament Sostenible de les Illes Balears (FDSIB)

Fundació El Solà (La Fatarella)

CURS DE FORMACIÓ: Com es construeix i restaura un mur de dues cares?

Taller ocupacional (restauració murs pedra en sec)

Fundació pel Desenvolupament Sostenible de les Illes Balears (FDSIB)

Parc de Pedra Tosca - Les Preses

Entrada al Parc

MANTENIMENT I CONSTRUCCIONS DE PEDRA SECA
Jornada tècnicaLES PRESES, dissabte 16 d’octubre de 2010

PRESENTACIÓ
L’obra de pedra seca és el resultat del treball de diverses generacions per obtenir aliments durant un període marcat per dificultats extremes de supervivència. Però no es va bastir tot l’entramat de camins, parets i barraques per aconseguir aquest paisatge que avui admirem, sinó perquè va ser una manera de donar utilitat a un material inservible per la finalitat de producció d’aliments. Podem dir que l’obra de pedra seca és el resultat d’un procés de reciclatge que es va dur a terme quan probablement encara no s’havia inventat aquesta paraula.

PROGRAMA
Obertura i presentació de la Jornada 10.00 h
Il lma. Sra. Esther Pagès, alcaldessa de Les Preses.
Sr. Josep Guix, coordinador i representant institucional dels Serveis Territorials del DAR a Girona.

Construccions de pedra en sec 10.15 h
Sr. August Bernat, estudiós de la Pedra Seca, cofundador de la revista "Pedra seca".
Concentració de barraques a la província de Girona. 11.30 h
Itinerari de “pedra seca a La Garriga” (Alt Empordà)
Sr. Marià Sàez, estudiós de la Pedra Seca i autor del llibre "La Pedra Seca". Guia de la visita a "La Garriga".

Pausa 12.00 h

Recuperació de parets i barraques. Visita guiada al parc 12.30 h
Sr. Joan Ayats, tècnic del Parc.

ORGANITZACIÓ
LLOC DE REALITZACIÓ
PARC DE PEDRA TOSCA

Baixador de Codella
Àrea logística del Parc de Pedra Tosca
LES PRESES
Telèfons:
972 694 897 / 636 808 885

Parc de Pedra Tosca

Cabana

CURS DE CONSTRUCCIONS DE PEDRA SECADissabtes del 16 d’octubre al 4 de desembre de 2010

El curs de construcció amb pedra seca té per objectiu recuperar un ofici que es perd i també un patrimoni essencial en la configuració del paisatge rural. El curs inclou una jornada teòrica, sis sessions pràctiques per aprendre a construir amb el mètode de pedra seca i una visita tècnica per conèixer més bé el patrimoni existent i algunes de les experiències de manteniment i recuperació que s'estan duent a terme a Catalunya.

JORNADA TEÒRICA 16 octubre 2010
Gratuïta i oberta a tothom però cal fer reserva a la Fundació d'Estudis Superiors d'Olot o al Parc de Pedra Tosca.

SESSIONS PRÀCTIQUES
Dissabtes 23 i 30 d'octubre 5, 20 i 27 de november i 4 de desembre de 9:30h a 13 h.

VISITA TÈCNICA
Dissabte 13 novembre 200 9:30h a 13:30 h
Preu 85 euros

Professor: Pep Marc
Durada 28,5 hores.

Fundació El Solà (La Fatarella)

CURS DE FORMACIÓ: Com es construeix i restaura un mur de dues cares?

CURS DE FORMACIÓ: Com es construeix i restaura un mur de dues cares?

Curs adreçat a persones interessades en aprofundir en el món de la pedra en sec i les seves construccions. Hi hauran classes pràctiques i teòriques. El professor de les classes serà Gatano Blanch.

Inscripcions:
Fundació El Solà (La Fatarella)
Tel. 977413902
[email protected]
(límit d'inscripció fins al 2 de novembre - places limitades a 15 persones)

Comissió del Medi Rural del Consell Municipal

de Sostenibilitat de Torredembarra. Plaça del Castell, 8 43830 Torredembarra. correu:[email protected]

RESTAURACIÓ DE LA TAULADA D'UNA BARRACA (TORREDEMBARRA)
El proper diumenge, dia 24 d'octubre de 2010, iniciem la temporada de l'activitat de restauració de Pedra Seca (ROCK&FITNES). Realitzarem treballs de restauració de la teulada d'una barraca de pedra seca.
La cita és, com sempre, a les 10 hores a la plaça de l'Escorxador.
Dinarem tots plegats, comill amb cargols. Preu aproximat 12 € s/m."

Data límit d'inscripció: divendres, 23 d'octubre, a les 14 hores.
Per inscriure-us truqueu al telèfon de l'Ajuntament: 977640025 ext: 341 (Regidoria de Participació Ciutadana) o mitjançant l'adreça de correu electrònic: [email protected]

Taller divulgatiu: Una matinal amb la pedra seca. Reconstrucció i neteja d’un refugi en un marge amb la presència de margeters locals i posterior col·loqui sobre l’art de la pedra seca.

Diumenge 28 de novembre a les 9 del matí a la Plaça de l’Església de la Bisbal del Penedès o a les 10 al Km. 2 de la carretera de la Bisbal del Penedès-La Joncosa del Montmell.

Comptarem amb la participació d’entesos i margeters locals així com material divulagatiu que ha anat creant EL MARGE aquests últims anys. El refugi és una petita estança, un espai hemisfèric irregular de petites dimensions encabit dins el parament frontal d’un marge. Servia per guardar eines, el càntir o la cistella del pagès, i també de refugi per aixoplugar-se d’un ruixat sobtat. El portal, o millor dit el portalet d’entrada, és de llinda plana. Tota l’estructura del marge i barracó és feta en pedra seca, és a dir pedra sobre pedra sense cap argamassa o morter que les cohesioni, tant sols l’enginy de buscar la millor posició dels rocs, falcats amb altres de més petits i reomplert amb el rebló, com a únics components d’aquesta popular i anònima arquitectura de les pedres que feien destorb al conreu i que calia retirar.

El MARGE, Revista i Secció mediambiental de l’ADF Clot de Bou · Més informació a: [email protected] · www.bisbalpenedes.com/pedraseca i /adf · c/Jacint Verdaguer, 30 · 43717 La Bisbal del Penedès

Grup de Treball de Mont-roig del Camp

RESTAURACIÓ BARRACA A MONT-ROIG DEL CAMP

El dissabte 28 de gener, el GEPEC, amb la col·laboració del Centre Miró-Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i l'A.V. "Muntanya Roja", va organitzar una sortida per reconstruir la barraca de l'Anna Maria Parés, al terme de Mont-roig del Camp. Hi van participar 27 persones, sota la direcció del mestre marger Albert Gavaldà. La barraca presentava esllavissades a la part lateral i la part posterior i, en un matí, aquesta bonica construcció, situada enmig d'un camp de garrofers, va mostrar la seva fisonomia original.

Esther Bargalló

Esboranc en un dels murs de la barraca

Tasques de restauració de la barraca

La barraca un cop feta la restauració

Grup de Treball de Mont-roig del Camp

CURS DE CONSTRUCCIONS DE PEDRA SECA
DISSABTES, 2, 9, 16 i 23 de MARÇ DE 2013
Curs amb 4 hores de teoria bàsica i 14 hores amb pràctiques de construcció amb pedra seca, amb l’objectiu de recuperar un ofici que es perd i també un patrimoni essencial en la configuració del paisatge rural.

El curs anirà a càrrec de CARLES BLASCO I JOSEP SALLENT, i JORDI VICTORI com
ajudant.

Organitza: Associació Pedra Tosca.
Lloc: Centre d’empreses de Les Preses (sessions teòriques) i al Parc de Pedra Tosca (sessions pràctiques)

Durada: 18h.
Horaris: Dissabtes de 9 a 13,30h
Preu del curs: 80,- euros.
Places: Mínim 12, màxim 20.

Inscripcions:
1.
Reservar plaça a [email protected] o al telèfon 972 69 48 97 (on cal deixar missatge)
2. El pagament es farà el mateix dia que comenci el curs

Certificació: L’últim dia del curs es farà entrega del certificat.

Programa III Workshop Tecnicas Construcao em Pedra

Programa
Sexta-feira, dia 01 de Março de 2013
Local: Aldeia de Atenor
21:00 – Recepção dos participantes na sede da AEPGA, na aldeia de Atenor e encaminhamento dos participantes para o alojamento


Sábado, 02 de Março de 2013
Local: Aldeia de Atenor

09:30 – Encontro dos participantes em Atenor
09:40 – Breve apresentação teórica,
10:15 – Pequeno percurso para identificação da matéria-prima (Artur Martins, artesão pedreiro. Nuno Martins técnico da Palombar)
10:45– Identificação ferramentas de trabalho. Recomendações breves para segurança.
11:00 – Iniciação à construção de muros em pedra de xisto (Artur Martins, artesão pedreiro. Nuno Martins técnico da Palombar)
12:30 – Almoço (da responsabilidade do organização)
14:00 – Continuação dos trabalhos de construção dos muros
18:00 – Fim dos trabalhos.


Domingo, 03 de Março de 2013
Local: Aldeia de Atenor

09:30 – Encontro dos participantes na aldeia de Atenor
10:00 – Continuação dos trabalhos de construção dos muros
12:30 – Almoço (da responsabilidade do organização)
14:00 – Continuação dos trabalhos de construção dos muros
18:00 – Fim dos trabalhos

RESTAURACIÓ DELS PORTELLS (marges caiguts) a la partida dels Segurets (II)

DISSABTES, 4, 11 i 25 DE MAIG DE 2013

Curs amb 2 hores de teoria bàsica i 10 hores pràctiques CONTINUANT EL TREBALL DE RESTAURACIÓ INICIAT EL MARÇ DEL 2012. S’accepten però alumnes nous.

Les places estaran limitades a 15 alumnes. El curs anirà a càrrec de Gatano Blanch, Francesc Llop i Jordi Colat

Organitza: La Fundació el Solà
Lloc: Murs al davant del Camp de futbol
Durada: 12h.
Horaris: Dissabtes de 9.30 a 13.30h
Preu del curs: 30 € i 20 € amics de la Fundació
Inscripcions:
1. Reservar plaça a [email protected] o al telèfon 977 41 39 02 (màxim 15 persones, per ordre d’inscripció).
2. El pagament es farà el mateix dia que comenci el curs.

Certificació: L’últim dia del curs es farà entrega d’un certificat.

ATENCIÓ!!!! OFERIM ALLOTJAMENT PER LA NIT DEL DIVENDRES I DEL DISSABTE:
PREUS: Habitació doble (38 € i individual 25 €) Esmorzar inclós.

Per información i reserves: [email protected] o al telèfon 977 41 39 02

IV Curs de marges amb pedra seca a Albet i Noya / 15 i 16 d’abril

Els propers dies 15 i 16 d’abril tindrà lloc aquest IV curs per aprendre a fer marges de pedra seca. Com els tres anteriors, serà un curs intensiu de dos dies, en el que dos mestres margers de l’escola de Mallorquina de treball de la pedra seca,vindran per ensenyar-nos les tècniques d’aquest antic ofici gairebé oblidat a les nostres contrades i que tant ha contribuït a la creació d’un patrimoni agrícola i paisatgístic incalculable en les terres mes pedregoses i costerudes del Penedès.

El curs tindrà lloc a una les vinyes més emblemàtiques i boniques del Penedès, la de "El Fanio", a Can Milà de la Roca, plantada de xarel·lo i situada just sobre el poble de Lavern. Aquesta vinya es troba dins la zona de Costers de l’Ordal, una de les zones més boniques i més abruptes del Penedès i que conté una de les concentracions de marges de pedra seca amb terrasses de vinya més grans de la comarca, i que malgrat trobar-se en estat bastant precari, s’ha plantejat en diverses ocasions sol·licitar la seva declaració com a patrimoni de la UNESCO per la seva importància cultural i paisatgística.

Els marges de pedra seca tenien i tenen una funció importantíssima en la viticultura i en l’agricultura en general: marquen els bancals, delimiten les parcel·les, ajuden a evitar les fortes erosions i a mantenir el valor agrícola, la fertilitat i la humitat, tot aprofitant la pedra present al mateix terreny, fent a més la funció de dipòsits de pedra.

Volem promoure la recuperació d’aquest ofici tan artesanal, amb les tècniques de treball de la pedra seca de l’escola Mallorquina, que són més acurades que les utilitzades a la Catalunya rural, treballant més la pedra i utilitzant la falca pel darrere, el que augmenta moltíssim la seguretat i longevitat dels marges.

Les places són limitades a 20 persones i les inscripcions ja són obertes.
Podeu contactar amb Marta Carbonell al mail: [email protected] o al tel. 93 899 48 12.

CAMP DE TREBALL 2013: Millorem l'entorn de la Masia
Organitza: Associació d'amics del Jardí Botànic de Barcelona

Vols participar en el nostre camp de treball aquest estiu? T'oferim la possibilitat de col·laborar amb nosaltres en l'ampliació de l'hort de producció de llavors, en l'ampliació de la parcel·la de plantes remeieres, en la construcció de murs de pedra seca i en la creació d'una parcel·la per a col·leccions anuals. Tot això amb l'objectiu de millora de la biodiversitat del sot de la Masia i la conservació de l'espai, i l'ampliació de zones de treball per als voluntaris.

Torns de treball:
De l'1 al 5 de juliol: de 9 a 14 h de dilluns a divendres
Del 8 al 12 de juliol: de 9 a 14 h de dilluns a divendres
Del 15 al 19 de juliol: de 9 a 14 h de dilluns a divendres
Del 22 al 26 de juliol: de 9 a 14 h de dilluns a divendres

Es pot participar en una, dues , tres o quatre setmanes. Si no es pot assistir tots els dies, convé consultar abans de fer la inscripció.

Preus: 3 € per torn de treball

AMB MOTIU DEL NOSTRE 20è ANIVERSARI, TOTS ELS JOVES NASCUTS AL 1993 PODRAN PARTICIPAR EN EL CAMP DE TREBALL GRATUÏTAMENT

Inscripcions:
Cal que omplir i fer-nos arribar el formulari adjunt, indicant les vostres dades i els torns en els que us voleu apuntar. Podeu fer l'ingrés de la quota corresponent en el nostre compte de Caixa d'Enginyers nº 3025-0001-11-1433427090

Contacte: [email protected]

TALLER DE PEDRA EN SEC A LA VALL DE COANEGRA (MALLORCA) 21 i 22 setembre 2013

Presentació
Les construccions de pedra seca formen part de l'arquitectura tradicional de la majoria de zones rurals de Mallorca i la seva presència ha esdevingut un autèntic element vertebrador del paisatge illenc. Fins fa uns anys molts pagesos sabien com utilitzar aquesta tècnica i la transmetien de generació en generació.

Però el declivi del món rural i el consegüent abandonament de les construccions de pedra seca va fer que tècnica i ofici estiguessin a punt de desaparèixer.
Aquesta tècnica ancestral ens permet construir una gran varietat d'elements arquitectònics (parets de delimitació, marjades, empedrats, habitacles, pous, cisternes, ponts, etc.) adaptant-se totalment a l'entorn i creant una continuïtat entre la natura, cultura i entorn rural.

La pedra en sec es basa en un principis senzills que cal seguir al peu de la lletra perque compleixi la seva funció com és la de retenció de terres i drenatge en el cas de marges i murs de delimitació.

En aquest taller farem un viatge al mon de la pedra en sec, ens aproparem a l'ofici i posarem en pràctica les tècniques reconstruint dues marjades en un entorn excepcional com és la vall de Coanegra.

Objectius:

Conèixer els principis bàsics de la construcció en pedra seca i els seus materials.
Participar en la preservació del patrimoni.

Programa:
Teoria: Perspectiva històrica de la pedra en sec. L'ofici i principis tècnics.

Pràctica: les eines. Neteja, plantejament i aixecat de parets.

Lloc: Finca de Son Pou. Camí de Coanegra. Santa Maria del Camí.

Public:
Persones majors de 15 anys interessades en l'ofici
i el patrimoni de la pedra en sec.
Alumnes:
De 10 a 15 persones.
Dates i horaris:
.................. de 2013
Dissabte ....: 21 setembre
de 9 a 10.30 part teòrica
De 11.30 a 14.30 i de 15.30 a 19.30: pràctica
Diumenge .....: 22 setembre
de 9 a 14 hores: pràctica
14.45: Dinar de germanor

Material aportat per l'associació:
Eines, guants i ulleres de seguretat.

Material aportat per l'alumne:
Botes de seguretat, de muntanya o rígides.
Roba cómode i per embrutar.
Preus:
Preu general: 40€
Residents a Santa Maria i aturats/es, juvilats,
estudiants i amics associació: 25€
* S'entregarà un certificat d'aprofitament.

Associació Mes que Pedra
[email protected]
mesquepedra.wordpress.com

TALLER DE PEDRA SECA

Dissabte 21 de setembre 2013

A les 5 de la tarda, al Castell
Placeta de Sant Andreu, La Selva del Camp (Baix Camp)

Vine a plegar un marge amb nosaltres!

Aquest taller va dirigit a tots els que us interessi, com a nosaltres, la conservació del nostre patrimoni paisatgístic i, alhora, conèixer de primera mà com es plega un marge de pedra seca. Pot ser interessant per a possibles actuacions en el terme, però també en re-introduir els marges de pedra seca en els nostres parcs i jardins.

Us esperem amb guants i ganes de passar-ho bé!

I amb la col·laboració d’un mestre marger

Organitza:
Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals
C. Horta, 29 1r pis (Casal d’Entitats) 43470 La Selva del Camp
[email protected] www.assoc-cen.org
M: 638 065 248

Contacte amb nosaltres:
[email protected]

Reconstrucció de dues barraques de pedra seca a Mont-roig del Camp

Reconstruirem dues barraques de pedra seca per tal de torna'ls-hi l'aspecte original al temps que prenem contacte amb la pedra i intentem posar-nos a la pell d'aquells pagesos que les van construir per aixoplugar-se tot netejant els seus camps per poder-hi plantar

Tipus d'activitat: Acció de voluntariat
Data de l'activitat: 30/11/2013
Monitor: Esther Bargalló
Horari: 9 a 14
Preu: gratuïta
Lloc: Mont-roig del Camp

Contingut: en col·laboració amb l'Associació de Veïns Muntanya Roja i el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp, es comptarà amb la direcció d'Albert Gavaldà (mestre marger)

ens trobem a les 9 a l'aparcament de l'Ajuntament de Mont-roig del Camp.

CAL INSCRIPCIÓ:
GEPEC: C. Prat de la Riba, 18, pis 2n 43201 (Reus) Tel: 977 33 11 42 Contacte: [email protected]

Porteu esmorzar i aigua, guants de treball i si teniu eines de camp porteu-les també (aixada, maça, estisores de podar, xerrac, senalla... poden ser útils)

5è Curs de marges de pedra seca
Dos mestres margers de l’escola de Mallorquina de treball de la pedra seca vindran per ensenyar-nos les tècniques d’aquest antic ofici gairebé oblidat a les nostres contrades i que tant ha contribuït a la creació d’un patrimoni agrícola i paisatgístic incalculable en les terres més pedregoses i costerudes del Penedès.

Informació del curs:
• Dies: 25 i 26 de novembre 2013 (dilluns i dimarts)
• Nivell: 1 (està previst fer el nivell 2 de cara a la primavera 2014)
• Lloc: Finca el Fanio, a Can Milà de la Roca (Lavern) - Albet i Noya
• Horari: de 8h a 18h aproximadament (ho confirmarem als inscrits)
• Preu: 50 € per persona
• Material necessari: martell especial per picar pedra (es pot trobar a la
ferretaria Ustrell, per exemple)
• Places limitades (20 persones)
Inscripcions/informació: Marta Carbonell: [email protected] / tel. 93 899 48 12

5th Course of dry stone walls
Two teachers margers School Majorcan stone work dry come to teach the techniques of this ancient craft almost forgotten in our lands and therefore contributed to the creation of an agricultural heritage and landscape invaluable in steep and rocky lands of the Penedes.

Information Course
• Days 25 and 26 November 2013 (Monday and Tuesday)
• Level 1 (Level 2 is expected to face in the spring of 2014)
• Location: Finca el Fani, Can Mila de la Roca (Lavern) - Albet Noya
• Hours: 8am to about 18pm (I will confirm those registered)
• Price: 50 € per person
• Equipment needed: hammer chop special stone (can be found in the
Ferret USTRELL, for example)
• Limited (20 people)
Registration / information: Marta Carbonell: [email protected] / tel. 93 899 48 12

Restauració dels portells a La Fatarella

15, 22 març i 5 d'abril 2014

Curs de Construccions en pedra seca

15 de març - 5 d'abril

CURS DE CONSTRUCCIONS EN PEDRA SECA
Dissabtes del 15 de març (excepte el 29 de març) al 5 d’abril, 2014
Curs amb 4 hores de teoria bàsica i 18 hores amb pràctiques de construcció amb pedra
seca, amb l’objectiu de recuperar un ofici que es perd i també un patrimoni essencial en
la configuració del paisatge rural.

Organitza: Ajuntament de La Vall de Bianya
A càrrec: Tècnics en pedra seca de l’associació “Pedra Tosca”
Lloc: Espai jove (sessions teòriques) i l’entorn de Sta. Margarida de Bianya (sessions
pràctiques)
Durada del curs: 22h.
Horaris: Dissabtes de 9 h. a 18 h. (inclòs 1,30h. descans matí i migdia àpat)
Preu del curs: 65 €.// Preu reduït 50 €: per estudiants, aturats, socis de l’associació
“Pedra Tosca” i habitants de La Vall de Bianya.
Places: Mínim 12, màxim 20.

Inscripcions:
1.
Reservar plaça a pedratosca[email protected] o al telèfon de l’Ajuntament de Bianya
972 29 09 33.
2. El pagament es farà el mateix dia que comenci el curs
Certificació: L’últim dia del curs es farà entrega del certificat.

Jornada Tènica pedra seca

La Vall de Bianya 8 de març 2014

Curs d'iniciació a la construcció de marges

9, 10 i17 de maig 2014 Vallbona de les Monges

Curs d'iniciació a la construcció de marges de pedra seca
9, 10 i 17 de maig de 2014

Dirigit a qui vulgui rebre una forma teòrica i pràctica bàsica per aprendre a construir un marge amb la tècnica constructiva de la pedra en sec. Alhora de conéixer els materials i a utilitzar correctament les eines de treballar la pedra.

Inscripcions i informació: www.arquitecturapopular.com
c/e: [email protected]

Preu: gratuït només caldrà pagar 30 euros pel dinar

Tallers a càrrec de Jordi Giribet mestre d'obra, Jordi Martí, mestre picapedrer i Eusebi Varela, mestre de cases