Qui som Butlletí digital Trobades Agenda Intercanvi Bibliografia Itineraris Mapa tipologic
Inici Itineraris La Fatarella

Itineraris


Alt Camp Alt Penedès Bages Benitatxell Castelló Empordà Garrotxa Illes Balears La Fatarella Mont-roig Priorat Ripollès Vallès

Edició Contacte

La Fatarella

La Fatarella

Cabanes de volta de canó

Visites guiades pels paisatges de la pedra en sec de la Fatarella

Vine a descobrir els paisatges de pedra en sec de la Fatarella

Us proposem tres excursions que hem preparat des de la Fundació per què conegueu els encants d'un paisatge de secà farcit de construccions de pedra en sec.

Des d'aquí us proposem fer-ne una cada dissabte al matí, alternant-les ja anirem informant de quina farem des d'aquesta pàgina.

Començarem a partir del dissabte 29 de novembre de 2008.

També podeu sol·licitar excursions fetes a mida, sempre que sigueu un mínim de 10-15 persones.

Aquestes excursions disposen d'uns suports gràfics (llibres, material didàctic...) i són espais en els quals la Fundació ha fet cursos de formació, projectes de restauració, etc. Són finques privades amb les que tenim un conveni amb els propietaris per poder-les visitar.


1. Excursió del Xirolet
Dins dels objectius de la Fundació hi trobem la salvaguarda del patrimoni cultural de la Fatarella. Recentment, es va publicar un conte de tradició oral de la Fatarella que té com a particularitat el fet que transcorre per llocs reals del poble i el seu entorn, i evidentment, en aquests llocs destaquen les construccions i els paisatges de pedra en sec.

L’il·lustrador del conte es va inspirar a partir de l’excursió que us proposem. Si cliqueu damunt de la portada del conte de l'esquerra de la pantalla podreu visitar l’espai de Xirolet o el beneit, que us permetrà conèixer una mica més al personatge i l’itinerari de l’excursió amb algunes construccions i paisatges de pedra en sec.

Sortida: a les 10 h de la Fundació el Solà

Arribada: a les 13 h a la Fatarella

Dificultat: baixa

Transport: a peu

Preu: 7 €/persona. Grups de més de 15 persones preus reduïts. Els xiquets i xiquetes menors de 10 anys gratuït.


2. Excursió per la serra de les Paumeres
La importància d’aquesta excursió ve donada pels projectes de restauració que s’hi han realitzat: "Agricultura de Muntanya Terra i Pedra", "La restauració de la Cabana de Cacano" i "Restauració del conjunt dels Canyerets".

A partir d’aquesta ruta s’ha elaborat una guia didàctica "El cas de la desaparició dels marges", que es pot descarregar des de la web de la Fundació. Aquest material dóna un valor afegit a aquest itinerari.

Què veurem? Al conjunt dels Canyerets podrem veure de 3 cabanes (dues obertes i una de tancada), una cisterna i marges restaurats; la Cabana de Cacano és una cabana excepcional, per les seves dimensions, té dos pisos, també restaurada i passarem per les marjades de Pam amb el seu conjunt de cabanes, perxe i cisterna.

A l’arribar al poble ens trobarem els murs de pedra del camp de futbol i la Casa Ecològica, obres actuals fetes amb l’estètica de pedra en sec.

Sortida: a les 9.30 h de la Fundació el Solà

Arribada: a les 13.30 h a la Fatarella

Dificultat: baixa

Transport: a peu

Preus:

Excursió: 9 €/persona. Grups de més de 15 persones preus reduïts. Els xiquets i xiquetes menors de 10 anys gratuït.

El preu de l'excursió inclou la degustació d'algun producte de la Fatarella.

Excursió i dinar a la Fonda ca la Brisda: 24 €/persona.


3. Excursió a Pontils

Per més informació contactar amb la Fundació El Solà (La Fatarella): [email protected]

Cisterna d'aigua

Cabana de pedra seca

Cabana del cacano

Sínia restaurada

Sínia restaurada

Terrasses de pedra seca

conreu de secà