Qui som Butlletí digital Trobades Agenda Intercanvi Bibliografia Itineraris Mapa tipologic
Inici Itineraris Ripollès

Itineraris


Alt Camp Alt Penedès Bages Benitatxell Castelló Empordà Garrotxa Illes Balears La Fatarella Mont-roig Priorat Ripollès Vallès

Edició Contacte

Ripollès

LES BARRAQUES DE PEDRA D’ESPINALBA (LLANARS, RIPOLLÈS)

Al veïnat d’Espinalba, a la zona de Les Planes, a Llanars (Vall de Camprodon) podem trobar en una zona d’uns 2 km quadrats un total de 23 barraques de pedra, la majoria d’elles encara en bon estat de conservació. La ruta discorre per camins fàcils, en mig d’antics camps de conreu, avui destinats a pastures per al bestiar. La sortida es fa al final del camí rural asfaltat d’Espinalba a uns 1000 metres d’alçada i es va pujant suaument fins a assolir l’alçada màxima de 1300 metres a la darrera i més allunyada barraca. Per fer la passejada haurem d’invertir unes 2 hores i el grau de dificultat és baix. Tot i així cal anar ben calçat i dur aigua, ja que no hi ha fonts pel camí.

Totes les barraques que podem visitar obeeixen al mateix patró: Forma rodona o vagament rectangular, entre 3 i 5 metres de diàmetre exterior, entre 1,5 i 3 metres de diàmetre interior, una alçada interior màxima de 1,5 metres, la porta orientada al pendent del terreny i feta amb les pedres més grosses. La construcció és sempre molt rústega, a base de pedra del país, sense tallar, de vegades de grans dimensions. La porta acostuma a ser amb llinda de llosa. La coberta és una falsa cúpula amb aproximació de filades i generalment està recoberta de terra amb tota mena de vegetació a sobre. A l’interior podem trobar alguna pedra per a seure. Les més grosses tenen una fornícula al fons.

Són cabanes molt antigues i probablement la seva funció principal seria la d’assegurar un aixopluc en cas de tempestes, tan habituals en aquesta zona del Pirineu, atesa la distància i el desnivell que hi ha fins als masos d’Espinalba. Com a curiositats podem esmentar que trobarem dos parells de cabanes dobles o bessones, dues de costat i dues capiculades, així com una cabana amb un gran paravents protegint l’entrada. De passada podrem admirar també tot un seguit de marges de pedra seca, alguns d’ells molt ben acabats, i una enorme fita feta de pedra en sec construïda damunt del turonet anomenat l’Ascensió.
Igualment recomanem gaudir de les vistes sobre els cims del Canigó, Costabona, Pastuira, Balandrau, així com de la vall de Camprodon i de les muntanyes de l’Alta Garrotxa.

Àlex Steindorff
[email protected]
(Font: Suplement Revista Pedra Seca nº67)

Barraca can Mianyo

Fita del turó de l'Ascensió

Barraca de les Planes vessant nord Serra Cavallera

Barraca serrat dels pins

Barraca prop oratori Sant Isidre

Plànol localització de les barraques Ripollès